Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

True Detective 3=1=4

Treća sezona je povratak na početak, na prvu sezonu, a ukupni dojam je ipak slabiji od originalne sezone, stoga ocjena 4. Eto to bilo neko rješenje brojčanoga iskaza u podnaslovu.

Prva sezona hvaljene HBO dramske serije True Detective otvorila se 12. siječnja 2014. godine. Hvaljena i obožavana, od kritike i publike, serija je dobila ugovor na još dvije sezone. No, nakon druge sezone, 21. lipnja 2015-te, serija se strmoglavila, nešto manje kod kritike, a daleko više kod publike. Čak je u jednome trenutku bilo upitno i snimanje treće sezone, no eto, serija je snimljena uz neke probleme i njeno emitiranje je nedavno završilo na spomenutome HBO-u.

Jasno da je prva sezona True Detective sa nezaboravnim Rustom i Martyem (sjajni Matthew McConaughey i Woody Harrelson) postavila tako visoke standarde da je to naprosto plafon, tj. bolje se nije moglo nikako očekivati. No, svejedno je druga sezona mogla biti bolja no što je na kraju ispalo. Prvo su došle nevolje s castingom, pa onda se mijenjalo režisera gotovo na svakoj epizodi. Na kraju sve što budemo zapamtili iz te druge sezone su Colin Farrell i  dobra uvodna pjesma od Leonarda Cohena „Nevermind“. No i to je puno slabije od dvojca McConaughey/ Harrelson, te nezaboravne uvodne pjesme „Far From Any Road“, grupe The Handsome Family.

Što nam je to donijela treća sezona? Već i sama priča je otkrila povratak ka „sigurnosti“ prve sezone.

Roland i Wayne, dva partnera-detektiva u jedinici za teške zločine istražuju istražuju nestanak dvoje male dječice u malome gradiću u Arkansasu. Ubrzo se istraga proširuje  na umorstvo i otmicu, te na mnogo načina obilježava čitav život dvojice detektiva. Radnja serije se događa u 3 vremenska perioda: 1980, godina nestanka djece, 1995 godina ponovnoga otvaranja istrage, te 2015, sadašnjost sa remiscencijama već dobrano ostarjelih umirovljenih detektiva....

Treća sezona serije je nepobitno korak naprijed u odnosu na drugu sezonu, koja je nagovještavala raspad franšize. No, to se eto nije dogodilo, što je dobro, jer treća sezona nije ni blizu prve sezone, no jedna solidna 4 od 5 svakako jeste. Casting je čak i bolji no u drugoj. Pogodilo se da sjajni crni glumac Mahershala Ali opet dobije Oscara (za epizodnu ulogu u Green Book), što je dalo težinu njegovoj ulozi bivšega vojnika iz Vijetnama - Waynea, a sada talentiranoga detektiva odjela za teške zločine u Arkansasu.

Ono što me je kopkalo, kako se bude snašao Stephen Dorff, no po meni on je čak i bolji, kompleksniji lik od smrtno ozbiljnoga Waynea Haysa (kojega glumi Ali). Dorff ni izbliza nema taj glumački renome kao Mahershala Ali, no ova mu je uloga legla. Dobro za seriju, da ima nekoga tko drži vodu kao pozadina, kao Harrelson u prvoj sezoni. Muzika je i dalje T Bone Burnett, no ovoga puta nema uvoda koji bi dugo pjevušili nakon odgledane epizode.

Showrunner je još uvijek Nic Pizzolatto, koji je odgovoran,  duša i tijelo, za kompletnu seriju do sada. Prva sezona je hvaljena i zbog iskusnoga Fukunage, koji je režirao svih osam epizoda. U drugoj je bio raspad sistema, malo je režirao ovaj, malo onaj. Treća sezona bi bila konstanta da režiser Saulnier nije odustao od rada sa Pizzolattom, nakon samo dvije epizode, zbog kreativnoga razilaženja. Uskočio je veteran David Sackheim i režirao šest epizoda do kraja sezone.

Gledati ili posustati nakon bledunjave druge sezone? Ipak gledati. Mada mnogi i neće biti oduševljeni ako se još prisjećaju nezaboravne prve sezone. Malo fali i ritma, jer se jedan slučaj sporo rasteže na osam sati trajanja. Proteže se kroz 35 godina, a tako i gledatelj ponekad ima dojam. Da traje 35 godina...

Zanimljivost: Lik Wayne Haysa je trebao biti bijelac, tako da bi Mahershala Ali bio sporedni lik. No, nakon Što se ekipi pridružila Carmen Ejogo, logika je nadvladala, a i bolje pozicionirana glumačka karijera Alija je imala svoju težinu. Kako god Dorff je dao pristanak na ulogu druge violine i to je to. Rezultat je pred vama.



  • Komentari (109)

Za komentarisanje morate biti prijavljeni!

  • bole4s
    member
    26.03.2024. 22:54
    Odustao nakon 2. epizode. Nekako mi je sve tanko i neuverljivo, i priča i gluma. Samo ambijent vredi ali je to premalo za nastavak...
  • Mizi
    eXtreme member
    11.03.2024. 21:14
    Vejstingovanje tajma, ako lažem pogledaj i sam zaključi.
  • AlexDeLarge
    eXtreme member
    11.03.2024. 21:00
    Dakle Mizi pogledao si i tvoj komentar  se slaze sa ostalim, da je u sustini losa sezona, i da treba da izvoli u cekaonicu.
;

{{message}}

{{item.title}}