Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}

The ABC Murders - Sasvim novi pogled na Agahtu Christie

Agatha Christie je institucija. Kako vrijeme prolazi, bezvremenski thrilleri  još uvijek imaju svoju publiku. Mada sam i ja sebi postavio pitanje: „Još jedna ekranizacija“? Ipak me privuklo što maloga Belgijca tumači nitko drugi već veliki John Malkovich. Iskreno me zanimalo kako se glumačka legenda bude snašla u ulozi koju je David Suchet vezao za svoj lik i djelo dok god postoji reprizni program na HRT-u i ostalim nacionalnim tv postajama. I fizički i glumački John Malkovich nekako mi nije odgovarao malome ufitiljenom Belgijancu čije „male sive ćelije“ rade prekovremeno i dok spava. S obzirom da je riječ o dramatičnom i više no slobodnom prikazu samoga Herculea Poirota, Malkovich se snašao više no dobro. Riječ dramatično zvuči neprikladno i prejako, no morate pogledati ovu novu ekranizaciju, pa budete znali što sam htio reći.

Potpuno zaboravljeni i nostalgični umirovljeni detektiv amater Hercule Poirot, životari u sobici, daleko od svijetle i sjajne prošlosti. Kada dobije poruku da slijedi ubojstvo u Andoveru, on pohita na policiju, no inspektora Jappa više nema. Umirovljen je a policija ne gleda blagonaklono na Poirota, te je on prisiljen sam krenuti istraživati što se događa. Nakon što je u Andoveru umorena žena čije ime i prezime počinje sa slovom A, Poirot dobije drugu poruku, u pitanju je naravno slovo B. Shema je poprilično jasna, slijede umorstva po abecedi….

Što smijem otkriti da vas navedem da pogledate ovu najnoviju ekranizaciju, ne znam koju po redu od legendarne spisateljice krimića Agathe Christie? Počet ću s najvažnijim, u pitanju je jako slobodan pristup liku i djelu Herculea Poirota. Autor nam naime otkriva neke detalje iz prošlosti maloga Belgijanca. Tko je bio Hercule Poirot prije no što je stupio na britansko tlo. Zatim, period između dva rata, prikazano kroz prizmu britanskoga nazi-pokreta, koji je nesklon strancima, što je vrlo smjela poveznica s Brexitom. Isto tako gledatelju naviklom na obožavanje maloga detektiva bit će neobično gledati ostarjeloga i usamljenoga, razočaranoga, da ne kažem oronuloga Herculea Poirota. Upravo takav novi životni Poirot je razlog zašto John Malkovich  daje novu dimenziju popularnom liku svjetske literarne baštine. I ja sam jedan od onih koji je pod utiskom ufitiljenih brkova Davida Sucheta. No nakon odgledane mini serije mogu reći da mi nije žao vremena. Isto tako mogu reći da je Malkovich unio nešto novo, za što sam mislio da nije moguće u fahu već viđeno.

Tko voli Agathu Christie, neće biti razočaran sa prilično slobodnom ekranizacijom, stoga stvarno nema razloga da ne pogledate ovu mini seriju. Tko bude i kako zadovoljan pitanje je osobnoga utiska. Ja nisam razočaran i serija je neupitno opravdala ne znam koju po redu ekranizaciju.

Zanimljivost: Osim Johna Malkovicha, neobičan je i izbor mladoga Ruperta Grinta ( Ron iz „Harry Pottera“ ) za ulogu Jappova nasljednika. No ono što budete zamjetili, što je nekome svetogrđe, a nekome dobrodošlo osvježenje, uvođenje je seksualnosti u priču. Otužni lik Poirota je jedno, no seksualne usluge u otrcanoj kućerini sa stanovima je nešto na što poštovaoci lika i djela Agathe Christie nisu navikli.

  • Komentari (10)

Za komentarisanje morate biti prijavljeni!

  • Vilin
    eXtreme member
    04.03.2019. 11:49
    Kada sam pročitao recenziju dvoumio sam se da li uopšte gledati takvo "bogohuljenje", odnosno priču o ostarelom, ofucanom Poarou koji se vraća na mala vrata? Međutim, kopkalo me je da vidim kako je urađena malo izmenjena radnja, a i Džona Malkoviča u ovakovoj ulozi. I nisam se pokajao. Ipak BBC ne bi producirao bilo šta. Vredi pogledati donekle drugačije viđenje Agate i veoma interesantnu ideju o belgijskoj prošlost Poaroa, uz koketiranje sa večnom britanskom ksenofobijom i povlačenjem paralele sa sadašnjošću (migranti koji se "stalno kote").   
  • silent_passenger
    Senior translator
    21.02.2019. 11:17
    Malkovich kao Poirot? Vrijedi pogledati već zbog tog detalja. 

    Naravno, samo je jedan David Suchet - iako moram priznati da mi je podjednako drag bio Peter Ustinov u brojnim filmovima, ali ovo je zanimljiva kombinacija.
  • Black Raven
    Translator
    21.02.2019. 10:29
    Zanimlljiva serija, ali nije savršena. Ocena 6,5/10
;

{{message}}

{{item.title}}