Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

White Boy Rick - Sumrak Motor Citya

Nekada davno ponos SAD, grad zvan „Pariz na Zapadu“, doživio je krah nakon što ga je pokretački motor - auto industrija - iscrpila na uštrb stanovnika. 80-tih godina prošloga stoljeća, grad je bio igralište bandi, 100.000 stanova je prazno, a bogata bijela manjina se masovno seli iz grada. Grad je polumrtav a u njemu caruje droga i vodi se bespoštedni rat između policije i dilera, u kojemu ponekad ima mnogo kolateralnih žrtava. Jedna od tih žrtava je bijeli mladac, zvani Rick.

Richard Wershe Jr. živi  s ocem u istočnom dijelu Detroita. Četvrt iz noćnih mora koja izgleda kao ratom zahvaćeni dijelovi Alepa. Crackom preplavljene ulice pretvorene su u supermarket droge i oružja. Od prodaje oružja bandama živi njegov otac Richard senior. Do nedavno je s njima živjela Rickova sestra Dawn, no nju je crack otuđio, te se vucara po praznim zgradama s crnim „dečkom“ i beskućnicima ogrezlim u drogu. Rick upada u bandu braće Curry koji kontroliraju istočni dio Detroita. No nakon što zaglave u zatvoru shvate da je mlađahni Rick bio doušnik. Do tada je Rick ispekao sve tajne zanata i počinje s vlastitim biznisom...

Film koji je ovjekovječio sudbinu jednoga grada - Detroita, kroz tragičnu priču o klincu zvanom Rick, koji je maltene polupismen iskorišten kao 14-godišnjak od strane FBI, te u neku ruku ispada kolateralna žrtva propasti američkoga megapolisa. Da je mlađahni Rick protuzakonito iskorišten da cinkari još bi bilo i shvatljivo, no FBI je preko njega pokrenuo i prodaju droge na veliko u nadi da bude pohvatao velike igrače. Kada su pala braća Curry, Rick je ostavljen na milost i nemilost sustava u kojemu nije bilo mjesta za njega. Poslije su svi sramno prali ruke od njega, te je jedino njegov otac ustrajao u borbi za sina.

Ako se produkcije uhvati Darren Aronofsky, a privolite da Matthew McConaughey igra oca mladoga Ricka, pola posla ste obavili. Reći da McConaughey briljira nije ništa novo. Skoro da se specijalizirao fizički za uloge rednecka s fudbalerkom i brčinama. Mršav i intenzivan, Matthew McConaughey ne upada u grešku koje su znali raditi velikani poput Pacina i De Nira. On dominira scenom, no ne preglumljava, zadovoljava se fizičkim identitetom uloge, ne traži dodatnu vrijednost u rolama, te je stoga vrhunski timski igrač. Bez njega, ovaj film bio bi dosta suhoparan, jer ostali imaju karizmu ulice. To jest, kao da su došetali u scenu s ružnih ulica Detroita. Što nije nužno loše za ovakav film.

Moja bi preporuka bila: ne propustiti. Film nije nikakva akciona razbibriga, već ozbiljan testament jednoga vremena i grada koji je posrnuo pod teretom liberalnoga kapitalističkog iživljavanja na štetu javnog dobra.

Zanimljivost: Detroit je 2013. godine proglasio stečaj zbog javnoga duga od 20 milijardi dolara. Daleko najveći američki grad koji je objavio bankrot. Grad muzike (Motown Records) i automobilske industrije, od milja zvan Motor City, dodatno je ponižen kada je policija ovih dana dijelila flyere s natpisom: „Ako ulazite u Detroit, to činite na vlastitu odgovornost“...

 

  • Komentari (16)

Za komentarisanje morate biti prijavljeni!

  • beogradski
    eXtreme member
    01.08.2020. 14:20
    Odličan film. McConaughey odlično odglumeo
  • Munzeland
    member
    06.03.2019. 11:10
    Film je kao ravna linija bez imalo napetosti koje je s obzirom na temu, trebalo da bude. Ocena 6/10
  • Stole Haringa
    eXtreme member
    06.02.2019. 01:17

       Odgledao sam film reditelja koji je svojom zombi mini serijom Dead Set skrenuo pažnju na sebe. Serija je neobična,  za uspomenu je i dugo pamćenje. Ni njegov film Sedamdeset prva nije za bacanje kao što to nije ni Riki.

      Reditelj je u filmu prikazao samo delić propadanja grada Detroita koji je bio industrijsko američko čudo. Zahvaljujući Reganu i njegovoj politici Detroit postaje grad kriminalaca i radnika koji nemaju gde ili ne žele da odu. Porodica mlađahnog Rikija nije izuzetak, njegov stari se, da bi preživeo, bavi poluilegalnim poslovima u koje uvlači sina koji je napustio školu. Klinac i nema neki veliki izbor u životu i nisam bio iznenađen kad sam video kojem će se prikloniti carstvu. Nisam bio iznenađen ni uticajem organa reda u gonjenja na njegov život kao što me nije iznenadio ni njihov pravosudni sistem koji maloletnike ne šalje samo na doživotnu robiju. Smrtna kazna nad maloletnicima je i dalje na snazi.

      Sve u svemu, ovo je, koliko je to uopšte moguće, realistična krimi drama koja bez šminkanja obuhvata i uzrok i posledicu.
;

{{message}}

{{item.title}}