Bumblebee - Nešto tu nije u redu...

Ako jedan film gotovo nepodeljeno uživa pozitivne kritike gotovo svih koji se bave ovim poslom, onda tu, verovatno nešto nije u redu. A, s Bumblebee jeste upravo takav slučaj. Visoke ocene (na "Rottentomatoes" čak 94 odsto, na IMDB 7,3 i tek nešto skromniji 68 na "Metacritic") čine da bi svako na ovo ostvarenje trebalo da ode s predubeđenjem da je u pitanju "nešto skoro pa senzacionalno". Međutim...

Treba se tu snaći...

Ovo je šesti film u Transformers franšizi, koju je započeo Michael Bay 2007. godine. Od tada, pa do sada, ona je postala, nekako, i zaštitni znak ovog reditelja, režirajući i Transformers: Revenge of the FallenTransformers: Dark of the MoonTransformers: Age of ExtinctionTransformers: The Last Knight. Tek s ovim, za sada poslednjim Bumblebee filmom, posla se prihvatio drugi reditelj - Travis Knight. Njemu je to prvo dugometražno igrano ostvarenje, prethodno snimivši samo animirani Kubo and the Two Strings. Kritičari su ovu promenu reditelja velikodušno pozdravili, lamentirajući čak da je novo ostvarenje "udahnulo potpuno novi život posustaloj franšizi". Mada, meni, možda to deluje anahrono i bogohulno, ali Bayevi filmovi su, ipak, mnogo ozbiljniji poduhvat nego što ga je Knight napravio.

Glavna zamera u vezi novog filma tiče se "timeline" problematike koju on dotiče. "Mali žuti autobot" do sada je imao "sasvim drugu priču" u prethodnim filmovima, pa je ova, ispričana, takva kakva je, nekako nedorečena u osnovnoj strukturi franšize. Ko je uopšte Bumblebee? Svemirski borac za pravdu? Osvetnik ugroženog univerzuma? Kućni ljubimac neshvaćene tinejdžerke iz 1987. godine? Ovako kako ga je Knight zamislio, on je mnogo više neka vrsta E.T. the Extra-Terrestrial, dok je Hailee Steinfeld mnogo više Henry Thomas iz Spielbergovog remek-dela. A, takva mešavina "nostalgičnog romantičnog SF" i "akcione SF pucačine" proizvodi osećanje "nesvrstanosti", odnosno "nepripadanja" žanrovskim zakonitostima po kojima su se filmovi ove franšize do sada odlikovali.

U principu, ako se Bumblebee posmatra zasebno, onda je u pitanju gledljiv film. Ako pokušate da ga dovedete u kontekst s celokupnom franšizom, možete se naći u logičkim problemamima...

...što, očigledno nije smetalo već pomenutom mnoštvu svetskih filmskih kritičara.

Ali, meni smeta.

E.T. the Extra-Terrestrial nije trebalo dirati!

 • Komentari (8)

Za komentarisanje morate biti prijavljeni!

 • 01.01.2019. 23:08
  meni je skroz ok,gledao u bioskop 3d jos jaci utisak ostavlja,i svidjami se sto je kroz ceo film muzika osamdesetih,jer je radnja filma tih godina,preporuka.
 • baho
  Senior translator
  27.12.2018. 14:37
  Godina?  [učitaj ceo komentar]
 • protopik
  member
  27.12.2018. 14:28
  Ma za deset je!!!