Južni vetar - Konačno dobar srpski krimić

U srpskoj kinematografiji nema baš puno primera dobrih čistokrvnih žanrovskih ostvarenja, a pogotovo krimića. Zato je Juzni vetar pravo osveženje, nešto što daje "vetar u leđa" žanru. 

Film potpisuje Miloš Avramović, kome je to drugi igrani, nakon horora Krojaceva tajna iz 2006. godine, u koji je bio upleten Lazar Ristovski. U oba slučaja Miloš je bio i scenarista i režiser, s tom razlikom da je ovaj put zaista tako uradio posao da mu je, pa, recimo - nemoguće - pronaći bilo kaku rupu ili zakrpu!.

Juzni vetar je film koga se ne bi postidele ni mnogo veće filmske sile od ove naše. Šta više! Sve što treba da odlikuje dobar žanrovski film - jeste tu - uključujući i nekoliko jurnjava automobilima, tokom kojih ima i pravog karambola (ne sećam se da je to skoro viđeno u nekom domaćem filmu).

Drugi jedan Miloš (Biković) je beogradski mangup, specijalista za krađu luksuznih automobila, koji to radi za račun Cara (Bjela), vođe "Zvezdarskog klana". Kada Petar Maraš (Miloš Biković) neplanirano ukrade auto pun droge, koji je u bugarsko-srpskoj šemi doterao sin bugarskog mafijaša, stvari se komplikuju do srži. Droga koja je namenjena drugom beogradskom mafijašu - Golubu (Nebojša Glogovac) je nestala, ovaj je neuračunljiv i besan, i uz pomoć potkupljivog lokalnog policijskog inspektora Stupara (Miloš Timotijević) počinje krvavi lov...

Naravno, radnja je puna obrta, pa je ne bi trebalo detaljnije prepričavati da se ne bi smanjila draž uživanja u filmu. Ono što je posebno dobro u celoj priči jeste da je svaki lik dovoljno upečatljivo prikazan, tako da se dobija osećanje potpune "zaokruženosti". Odavno ne videh u domaćem filmu toliko "posvećenosti", što je, svakako i odraz toga da su se i glumci u potpunosti "uživeli" i uživali u snimanju istog, pa takav pristup "poslu" može samo i da izazove zadovoljstvo kod krajnjeg konzumenta - gledaoca.

Dodatni plus filmu može da predstavlja i to što on može da se shvati i kao svojevrstan "omaž" filmu Poslednji krug u Monci, za koji je scenario daleke 1989. godine napisao još jedan "mangup" - Dušan Prelević, a u kome glavnu ulogu tumači "večiti mangup" - Dragan Nikolić...

Zato, ne sumnjam da će Juzni vetar biti veliki bioskopski hit. Reditelj je najavio da će sledeće godine početi i snimanje serije od deset epizoda, čiji će producent biti RTS. Doživljaji junaka u ovom filmu biće svojevrstan "prequel" za ono što nas čeka u tom poduhvatu. Uz nadu da ćemo tako dobiti još jedno nezaboravno delo, pozivamo vas da pogledate ovaj film - zaista nesvakidašnji za srpske filmske (ne)prilike...

 • Komentari (19)

Za komentarisanje morate biti prijavljeni!

 • dzindzin16
  Active member
  22.12.2019. 22:49
  Nije lose.Mislim "domaci" je film iz ovog zanra.
 • Danilo-Naissus
  Junior moderator
  08.02.2019. 23:10
  [QUOTE=LjubicaSP]Ne samo to, radio i fotošop u pozadini - trostručio nam se Klinički centar lollollol[/QUOTE]
  Pa postaviće još par kamena temeljca u narednih mesec-dva. Realno.   
 • Stole Haringa
  eXtreme member
  08.02.2019. 23:03

    Golub je sračunati psiho sa izlivima besa. Pokušao je da zavadi Cara sa čovom koji kontroliše podzemlje i policiju. Ne bi odgovorao za ono što je uradio, preuzeo bi teritoriju i prišitio posao. Takeši Kitano je nešto slično snimio na ovu već bajatu a opet aktuelnu temu. Ko ne veruje neka odgleda Autoreiji 1 i 2, mislim da se nee pokajati.

    Za Južni vetar važi pravilo koliko para toliko muzike. Ne mislim na bugarsku obradu Brenine pesme već na jedan jedini sudar u kom je stradao dobro našminkani jugić.


    Udovice sam skinuo (mislim na film) i još ih nisam konzumirao. Imam taj film u planu. Udovice me, na neviđeno, podsećaju na italijansku seriju Mafiosa.