Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

Sicario: Day of the Soldado - Sasvim podnošljivo

Retko se u istoriji kinematografije dešava da nastavak bude bolji od originalnog filma. E, pa u slučaju Sicario: Day of the Soldado upravo tako stoje stvari. Jer, iako je Sicario pokupio dobar broj nagrada na filmskim festivalima, pa čak imao i tri nominacije za "Oskara", bar meni se činio previše "rupičast" i "pravolinijski" da bi opravdao svu tu pompu koja se digla oko njega...

Međutim, sada smo dobili mnogo homogeniji film, klasičan,, "muški", pa... neku vrstu "modernog vesterna" u kom nema svih onih primetnih, pre svih, scenarističkih falinki kao u prvom delu.

Kao i pre tri godine, za scenario je zaslužan Taylor Sheridan, ali sada u filmu nema mesta za lik kao što je bila Emily Blunt. Umesto te "razvodnjenosti", ubacivanjem zbunjenje agentkinje koja se grozi metodama rada u borbi protiv meksičkih narko-kartela, sada su glavni likovi u filmu oni koje tumače Josh Brolin i Benicio Del Toro. I, to je sasvim dobro, jer se oni i ne trude da postave priču van "vesternskih" okvira, te kao dva manje-više usamljena revolveraša kreću u dva sata dugu pucnjavu. 

Umesto zbunjene Blunt, u ovom filmu akcenat je bačen na zaplet usled otmice ćerke šefa glavnog meksičkog narko-kartela, što se pokazalo kao veoma svrsishodno. Jer, ovo nije film u kome će romantični kauboj ući u prašnjavu krčmu i spasiti lepu krčmaricu od lokalnog razududanog nasrtljivca i zajedno odjahati u noć međusobno se ljubeći. Ljubavi u ovom filmu nema, gotovo kao ni ženskih likova (osim već pomenute tinejdžerke). Dakle, ovo je pravi "muški" film, ali, ipak, "oplemenjen" saznanjem da u njemu postoji "zrnce" ljudskosti kod aktera.

Naravno, izvesne "rupice" postoje, kao možda "nategnutost" da se razlozi za "svu tu pucnjavu" nalaze u aktuelnom talasu terorizma koje predstavljaju bombaši-samoubice. Ali, generalno, film koji nam je priredio reditelj Stefano Sollima na tragu je nekih veoma dragih i dobrih žanrovskih ostvarenja, kojim se uvek vraćamo da bismo ih ponovo pogledali uprkos zubu vremena (ko pomenu one vesterne u kojima je glumio John Wayne?). Uostalom, ovaj čovek je već nagrađivan za svoje prethodne radove, među kojima se u svetu igranog filma izdvajaju SuburraACAB - All Cops Are Bastards.

Zaključak: Sollima : Denis Villeneuve 1:0 (a, to bi već trebalo da bude dovoljno da vas navede da pogledate ovaj film)

Ko je rekao da stiže još, bar, jedan nastavak?

  • Komentari (47)

Za komentarisanje morate biti prijavljeni!

  • beogradski
    eXtreme member
    24.02.2021. 18:01
    Odlican film. Del Toro i Brolin imaju odlicne filmove
  • Danilo-Naissus
    Junior moderator
    10.12.2018. 01:17
    Nastavak uz sve vrline i mane ipak bolji od prvog dela (2015).

    Doduše, onaj terorizam im uopšte nije trebao ni prizivanje istog, ali valjda vredi držati sugrađane Amere u tenziji. Nekada nuklearni napad SSSR, skoro Severna Koreja ma koliko to glupo zvuči,... uvek neki dežurni krivci.

    O prelasku "terorista" iz Kanade ili vodom i vazduhom od Teksasa do Floride da ne pominjem.
    Eto, zarad priče o finim Gringodima i "prljavim" Desperadosima ode priča u Mexico.

    Prvi deo: 4,6

    Drugi deo: 6,6    
  • Danilo-Naissus
    Junior moderator
    09.12.2018. 22:48
    Mnogo bolji nastavak od prvog dela iz 2015. gde je Emili bila fikus, lepi isprazan fikus.
    Inače, za prvi deo (2015) je po scenariju bio Emil, pandur, moralan sa nekim svojim (pomalo površnim i naivnim viđenju posla) a Del Toro njegov negativ. Ali je Del Toro toliko zasenio Bluntovu da je sećate se morala da se seli "u drugi manji gradić, gde još ima zakona".

    Ovde je priča opet fokusirana na Del Toru, Brolin je samo neophodni prirepak iz prvog dela. Odlična akcija, na momente naivno ali ipak ok.

    Jedine 3 velike rupetine na nivou vulkanskog kratera su:

    - Del Torov prelazak granice - mečki na rupu. Bem' li ga. To je zadnje što je trebao da uradi.

    - Egzekucija. Prostrelna u nivou cavum orisa. Ne radi se to nigde tako. Mora overa.

    - Finalna scena. Najava nekog novog nastavka za manje od 3 godine, jer je ovo ipak jači nastavak u odnosu na onaj krš iz 2015. Od osvetnika (mada mali nije imao izbora) pa do mentora. One year later. Mali je možda i namerno omašio ali nisu seniori oko njega bolidi.

    IMDB. 7,1      Lična:   7,2   6,6       

    * fascinantna i već odrasla teen super zvezdica Isabela Moner koja eto ulazi na velika vrata Holivuda.
    Velika filmska zvezda u najavi. Generacija 2001. Tek će ona imati velike filmove ubuduće, Bože zdravlje.
    * ko ima teenove u familiji i Nikelodion kanal možda se seća njene odlične i vrlo zapažene uloge u "100 Things to Do Before High School (2014-2016).   

    EDIT: kad bolje razmisli... zbog epizodne ksenofobije i islamofobije koja se pored stereotipa o zlim i prljavim Meksikancima oduvek provlači Holivudom...
    ...zbog višestrukih propusta i holivudizaciji policije... i zbog izostanka scena mafijaških obračuna - ocena umanjena sa 7,2 na 6,6.

    Ipak, film koji svakako vredi pogledati i prokomentarisati.     Danilo-Naissus2018-12-10 01:07:47
;

{{message}}

{{item.title}}