Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}

FEST 2018 - Involucija

Jedan krajnje neobičan, "mali", SF-distopijski film. U rusko-nemačkoj koprodukciji. Reditelj Pavel Khvaleev, poznat je ljubiteljima horor žanra po ostvarenju III. Sada je napravio film koji je, pa da kažemo, namenjen prilično "zahtevnim" ljubiteljima SF žanra, koristeći obrasce bliske onima iz, recimo, Nineteen Eighty-Four.

"Involucija" jeste reč koja je suprotna od "evolucija". Khvaleev nam objašnjava da je čovečanstvo dostiglo svoj maksimum u razvitku, te da, neminovno, sada kreće unatrag. I, to se prima kao gotovo neminovan proces. Ljudi sve više gube intelektualne i saosećajne karakteristike, koje su ih razdvajale od životinja, te počinje da ispoljavaju instiktivnu okrutnost praćenju gubitkom bilo kakvih altruističkih pobuda.

U takvom nehumanom svetu budućnosti, omeđenom kompjuterskim "psiholozima", pokušavaju da se snađu glavni junaci - on, jedan od "samozvanih psihologa" i ona, jedna od njegovih "pacijentkinja" u koju se zaljubio. Naravno, to dehumanizovano okruženje učiniće da se njih dvoje razdvoje, te, on, momak koji retko napušta sigurnost svoje sobe, kreće u taj strašni spoljni svet da pronađe svoju nestalu ljubu...

Reditelj filma Involution, sa svojim bratom, godine 2004. osnovao je i elektro-dens band "Moonbeam". Ovaj film svojom celovitom "sklopkom" blizak je toj vrsti emocije, nudeći strast koja nije namenjena "svakome", to jest "nepripremljenima". Oni koji na film dođu s određenim "predzanjem" itekako mogu da uživaju u njemu. Svakako, zanimljiv "izlet" u samo postojanje žanra, koje koketira s mnogim "klasicima", od već pomenutog po delu koje je stvorio Orwell, pa do čak i 2001: A Space Odyssey.

  • Komentari

Za komentarisanje morate biti prijavljeni!

    ;

    {{message}}

    {{item.title}}