Fifty Shades Freed - Dobro je da su svršili

Odavno jedna trilogija nije bila besmislenija nego ova. Naravno, ima onih (domaćica?) koji se neće složiti s ovom tvrdnjom, ali meni još od prvog filma Fifty Shades of Grey nije jasno šta bi "ovo", zapravo, trebalo da predstavlja. A, ovaj put, zamislite, čak se moje mišljenje i poklopilo s velikom većinom "zvaničnih" (i na IMDB, i na "Rottentomatoes" i na "Metascore"). Ipak, ovi filmovi su, nekako, pronalazili put po gledalaca, pa su opravdavali svoje postojanje bar kavntitetom, ako ne i kvalitetom.

Slična stvar je i s poslednjim - Fifty Shades Freed. Odnosno, ne "slična", već gotovo ista. Užasan scenario, loša gluma, zaplet koga nigde nema, erotika kao u kuvane noge... Onda nije ni čudo što glavni glumac Jamie Dornan izjavljuje da mu je ovo poslednja uloga ovog tipa i da je vreme da krene u neke nove glumačke izazove.

Zapravo, o čemu se radi u ovom filmu, pretrpanom ne samo klišeima, već najgorim šniranjem koje ti klišei mogu da izazovu. Dakota i Jamie su postali muž i žena, i dalje praktikuju svoje sado-mazo (ili kako se već zovu) igrice, ali sad ova "erotska šarena laža" biva obogaćena i trilerskim elementima, sve sa jurnjavom kolima od pomahnitalom "bivšeg" u stilu Fast & Furious. Pri tom je sve izvedeno i snimljeno uz potpuno nipodaštavanje bilo kakvih žanrovskih odrednica, uostalom, baš kao i "originalna" erotska rešenja. 

"Kapetane, kapetane, jel sav ovaj avion tvoj?", u jednom trenutku kao da uzvikuje ushićena Dakota!

"Pa jeste, ja sam privatni preduzetnik", odgovara Jamie neuverljivo, pokušavajući da opravda svu glupost koju mu je nametnuo turobni scenario koji se divi onima koji imaju privatni avion, pri tom potpuno zanemarujući to što danas privatne avione ima skoro svaka dobrostojeća preduzetnička šuša i što je posedovanje istog odavno prestalo da bude merilo bilo čega.

I tako još bezbroj potpuno sumanutih scenarističkih rešenja...

I, zasta, jedina svetla tačka cele ove trilogije ostaje to što je ona konačno - svršila. Jer, postoje tri besmislene knjige i napravljena su tri besmislena filma. Radujemo se - jer četvrti film nikada neće biti snimljen!

 

 

 • Komentari (19)

Za komentarisanje morate biti prijavljeni!

 • 03.03.2018. 19:48
  Pogrešni glumci u pretjeranom prepisivanju Twilight sage. U knjigama se itekako vidi inspiracija, da ne kažem ''copy paste''
 • vagar
  member
  16.02.2018. 11:03
  Amaterski glumci, film za celebritije.
 • jeje cantiq
  Banned user
  15.02.2018. 20:09
  Nitko nema ništa protiv Jamieja, on je lijep muškarac i još uvijek čeka na svoju ulogu.Baš noćas sam dovršila dosadnu profeminističku seriju  The Fall (koju ne preporučam nikome), seriju bez ikakove radnje ili napetosti. Što Jamie radi osim što se pokazuje (polu)gol ili u tijesnim majicama..?Nije glumac kriv, kriv je scenarista.Meni je Jamie drag, povela bi ga doma iz kina , no na dobru ulogu će još čekati, njegovo vrijeme tek dolazi. [učitaj ceo komentar]