Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

I, Tonya - Ledeno osveženje

Ovo je jedan zaista osvežavajući film. Zasnovan na istinitom, pa prilično tragičnom događaju, u kome je klizačica Tonya Harding bila optužena da je organizovala napad na svoju koleginicu iz američkog Olimpijskog tima Nancy Ann Kerrigan. Priču o ovom skandalu iz i oko sveta profesionalnog sporta verovatno svi već dobro znaju, pa je neću ni ponavljati, ali ću pokušati da objasnim zašto je ovo potreban film. 

Reditelj Craig Gillespie (The Finest HoursMillion Dollar Arm, Fright Night, Lars and the Real Girl, Mr. Woodcock...), napravio je pomalo čudnu filmsku mešavinu tragičnog i komičnog, ispričanu prvenstveno iz ugla "prestupnika", najviše Tonye, ali i njenog muža Jeffa. Taj "poludokumentaristički" pristup doneo je osveženje u priču, koja, ni do dan-dans nije do kraja razrešena (bar u očima javnosti), a nametnula je iskonsko pitanje - da li je Tonya zaista organizovala napad na svoju klizačku suparnicu u borbi za mesto u američkog Olimpijskom timu?

Uprkos trajanju od skoro dva sata, I, Tonya je zabavno svedočanstvo o pošasti poremećenih ambicija u trci za uspehom u životu. Brzopotezno montirani kadrovi doprinose da gledalac aktivno učestvuje u priči, koju ispričanu manje-više unapred zna, želeći da se se oštroumno upusti u detalje čitave razigrane "vragolancije". A, svakako, tome doprinose i veoma ubedljive uloge koje su ostvarili Margot RobbieSebastian Stan, kao Tonya i Jeff, Allison Janney (kao Tonyina majka; za šta je i nagrađena "Zlatnim globusom"), ali i Paul Walter Hauser, kao samoprokamovani klizačicin telohranitelj, debeljko koji se izdaje i za vrhunskog kontra-obaveštajca.   

Svako, ovo je film za veliku preporuku. Možda nakon njega nećete saznati mnogo novih stvari, ali će vas dodatno zainteresovati za slučaj "Harding", odnosno osobu koja je bar nekako uspela da se izdigne iz nesrećnih okolnosti koje su je zadesile u životu. Eto, na primer, možete da "otkrijete" da je posle svoje klizačke karijere (prekinute upravo zbog događaja opisanih u filmu), a osim i kratkotrajne bokserske karijere, Tonya snimila čak i jedan akcioni film, u kome igra glavnu sporednu ulogu - Breakaway ! Zanimljivo... 

  • Komentari (17)

Za komentarisanje morate biti prijavljeni!

  • beogradski
    eXtreme member
    03.05.2020. 14:47
    Dobar film i sve pohvale za glumu Margot Robbie.
  • jankorad
    member
    16.04.2018. 19:14
    Odličan film. Koliko talenata na ovoj planeti bude sputano životnim oklolnostima, nedostatkom sreće i podrške kad je najpotrebnije.
  • insideman
    eXtreme member
    23.03.2018. 11:27
    Dobar, dobar film. Odlična Margot. Najbolji karakter u filmu je debeli telohranitelj i rado bih gledao neki spinof sa njim u glavnoj ulozi.
;

{{message}}

{{item.title}}