Je li "Dark" njemački odgovor na "Stranger Things"?

Netko bi pomislio da sam član Netflixova tima za promidžbu. No naravno, nije tako, nisam čak ni njihov pretplatnik. Naprosto Netflix sa svojom produkcijom serija pomalo gura HBO u stranu. Ova nova uspješnica je snimljena za njemačko govorno područje, te je kao takva perjanica u Netflixovoj strategiji širenja na europsko tržište, posebice naravno na njemačko.

Godina 2019. je. Malo provincijsko mjesto Wingen je potreseno nestankom teenagera Erika, kada još jedan nestanak dobrano „protrese“ malu zajednicu. Nestao je sinčić lokalnoga policajca Ulricha Nielsena, mali Mikkel. Vrtlog sumnji, prevara i mračnih tajni iz prošlosti, stari sukobi koji se vrte još iz davne 1953, izlaze na vidjelo. Velike obitelji nose svoje tajne, no u Wingenu je to i više no izraženo. Prevare, mržnje i neprijateljstva, a sve je izgleda povezano s Atomskom centralom koja je u rukama obitelj Tiedemann. ...

Ovu sf-misteriju s snažnim elementima drame, neki nazivaju njemačkim odgovorom na Stranger Things. Odmah da rasčistimo, usporedbe su to više zbog Netflixa i promidžbe, no što su serije slične po sebi. Ima nekih općih mjesta: misterija miješana sa naučnom fantastikom, obje imaju arhi-negativca u smislu državnih ustanova. Stranger Things ima tajne vladine laboratorije koji pokreće negativni slijed u današnjici, a u Dark je to Nuklearka, koja ima odlučujuću ulogu u sf potki serije. Otprilike je to sve. Dok je Stranger Things genijalno pitak pop-art uradak, Dark je dramatska/sf saga o četiri obitelji, starim i novim neprijateljstvima.

Radnja serije počinje sa misterijom, zatim skreće u jaku dramatsko/sapunastu središnjicu, pa opet u završnici ide u sf pravcu. Uglavnom ništa tu nema prpošno, zabavno kao u pomenutom serijalu Stranger Things. No opet, i bolje je tako. Dok je ova serija u drugoj sezoni skrenula u stripovsko šarenilo, Dark vjerovatno bude iskoristio šansu i pretvorio se u punokrvni sf serijal. Ima potencijala razvijati priču u mnogo smjerova i po tome može druga sezona biti i bolja od druge sezone Stranger Things.

Za sve ljubitelje sf/misterije, pa i za one koji vole sapunastu dramatiku, ovo je idealna serija. Mnogo ritma, vrememenskih skokova. Sve savršeno isproducirano i umješno povezano. Dark je ozbiljna i zahtjevna serija, ni itekako ima što za ponuditi. Gledati svakako.

 • Komentari (12)

Za komentarisanje morate biti prijavljeni!

 • ameo02
  Senior translator
  23.01.2018. 13:25
  Dark je žešća njemačka sapunica o putovanju kroz vrijeme [time-travel soap opera].
 • Miki975
  member
  23.01.2018. 12:34
  Odlična serija, možda i najbolja nemačka ikad snimljena
 • bonenise
  Senior translator
  15.01.2018. 23:06
  Odlična serija. Odgledah prvu sezonu u jednom danu...