Kolovrat protiv Nemanjića

U srpske bioskope stigao je ruski spektakl, napravljen tako da po svemu može da parira holivudskim blokbasterima slične ratničko-epsko-istorijske tematike.

Legenda o Kolovrate je visokooktansko-budžetni proizvod koji se lako gleda, mešavina ratno-istorijske faktografije i fantastičnih elemenata bliske ruskoj mitologiji. Priča je to o ratniku po imenu Evpaty Kolovrat, iz 13. veka, koji je bio svedok mongolskog razaranja grada Rjazana, i kao takav poveo hrabru družinu preživelih u osvetu. Neprijatelj, koga je predvodio Batu-Kan bio je brojčano previše nadmoćan da bi Kolovratova borba završila uspešno, ali je svojim herojstvom učinio da mu se čak i mongolski vladar divi, te mu tako, po smaknuću i ukaže dužne počasti.

Besprekorno snimljen, šljašteći gde treba, ubedljivih akcionih scena i dovoljno patetičan da izazove saosećanje gde je predviđeno, film čiji su reditelji Dzhanik Fayziev i Ivan Shurkhovetskiy, još jedan je dokaz da su Rusi mnogo uložili u "filmsku revoluciju", koja treba njihove "poglede na svet" da približe "zapadnom gledaocu". Šteta je što srpske kolege nisu i sami uvideli kako da teme iz istorije našeg naroda učine "prijemčivim", a ne da sami sebe još jednom izvrgnemo podsmehu (Nemanjici-radjanje kraljevine, gde ste?").

E, sad, ovo, ipak, nije film za one koji očekuju "ozbiljniji pristup" materiji koju obrađuje. U dva sata trajanja utkana je i dovoljno doza elemenata fantastike, da, ipak, ne može da se govori o "doslovnom traganju za istorijskim činjenicima". Uostalom, pojam "kolovrat" i jeste neka varijanta starog slovenskog simbola bliska "svastici", te kao takav ovaj film ima i dozu mističnosti koja nije dovoljno objašnjena, da bi kao potpuno delo ostao mnogo upamćeniji nego što je to predviđeno "na prvu loptu". 

 • Komentari (12)

Za komentarisanje morate biti prijavljeni!

 • BlitzMax
  member
  07.03.2018. 14:56
  Tipično za nove ruske „histerijske“ spetakle je da nastaju pod uticajem modernih zapadnjačkih komercijalnih filmskih hitova. Nema autentičnosti iz sovjetske ere, ali ima ideoloških lutanja, stvaranja i podražavanja kolektivnih mitova. Poput ruskog gasovoda razvija se i probija ruski film. Tako je Legenda o Kolovratu bolji od Vikinga (2016), ali i dalje pati od zaboravljivih filmskih uloga, među kojima ipak odskače dizajn Batu Kana.
 • Stole Haringa
  eXtreme member
  28.01.2018. 19:44
  Orda (2012)  Zaboravio sam da spomenem Hordu koja se, bar po filmskom opisu, uklapa u tu epohu. Ni horda me nije impresionirala, ni dad danas ne znam šta sam u stvari gledao. [učitaj ceo komentar]
 • dralle
  member
  26.01.2018. 00:27
  Dragan B Jovano i pre svega da oni koji su uzeli pare , iste odmah vrate sa kamatom.I da im se zabrani rad u kulturi !