Prime Suspect

TV serija

drama, kriminalistički, misterija, triler (1991)

Prime Suspect

Ocena korisnika
-
8,5
Prime Suspect

Naslov:

Osumnjičeni

Godina:

1991

Žanr:

drama, kriminalistički, misterija, triler

Trajanje:

207 min

Glavne uloge:


Helen Mirren
  >  DCI Jane Tennison
Tom Bell
  >  DS Bill Otley
John Benfield
  >  DCS Michael Kernan
Jack Ellis
  >  DI Tony Muddyman
Craig Fairbrass
  >  D.I. Frank Burkin
Ian Fitzgibbon
  >  DC Jones
Richard Hawley
  >  DC Richard Haskons
Mossie Smith
  >  WPC Maureen Havers
Mark Spalding
  >  DC Oakhill
Andrew Tiernan
  >  DC Rosper
Philip Wright
  >  DC Lillie
Zoë Wanamaker
  >  Moyra Henson
Gary Whelan
  >  DS Terry Amson
Seamus O'Neill
  >  DC Caplan
Marcus Romer
  >  DI Caldicott

Opis:


U središtu serije nepokolebljiva je viša inspektorica Jane Tennison (Helen Mirren), koja radi u fiktivnoj policijskoj postaji Southampton Row. Radnja se uglavnom zbiva u Londonu i široj okolici, da bi se u 5. sezoni preselila u Manchester. U kasnijim sezonama viša inspektorica Tennison unaprijeđena je u zamjenicu pomoćnika načelnika te radi u različitim odjelima. Serija prikazuje kako se glavna junakinja snalazi i preživljava u nemilosrdnome i poglavito muškome svijetu, u čemu joj svesrdnu podršku pruža njezin šef, pomoćnik načelnika Mike Kernan, i odani narednik Richard Haskons. O zbivanjima iza kulisa snimljen je i dokumentarni film, u kojemu saznajemo da je scenaristima u razvoju priče pomagala Jackie Malton, jedna od četiriju žena koje su nosile čin više inspektorice za vrijeme kad je serija snimana.

Jedna od tema prve sezone, a ujedno i kamen spoticanja u svakoj istrazi, je seksizam na radnome mjestu. Premda se ta tema provlači i tijekom sljedećih sezona, u kojima muški kolege priželjkuju da Tennisonica podbaci, u središtu zbivanja ipak su motivi poput rasizma, pedofilije, zlostavljanja djece i prostitucije. Tema koja prožima cijelu seriju inspektoričina je nemogućnost da pomiri profesionalni i privatni život te održi stabilnu vezu.

Tijekom sedam uspješnih sezona serija je osvojila ukupno 14 međunarodnih priznanja, među kojima BAFTA-u za najbolju dramsku seriju i najbolju glavnu glumicu. Serija je snimana od 1991. do 2006., u produkciji Granada TV, ITV i dijelom WGBH Boston. Scenarije za prvu i treću te priču za drugu sezonu napisala je autorica Lynda La Plante, za što ju je 1993. godine Udruženje američkih kriminalističkih pisaca nagradilo Edgarom u kategoriji Najboljeg dugometražnog TV filma ili mini-serije. Nagodinu je scenarij Allana Cubitta seriji osigurao i drugog Edgara. Treća sezona serije osvojila je prestižnu nagradu Peabody, i to za realistični prikaz scena i uvjerljive dijaloge. Britanski filmski institut seriju je smjestio na 68. mjesto ljestvice stotinu najboljih britanskih televizijskih emisija, a 2007. godine časopis "Time" proglasio ju je jednom od stotinu najboljih serija svih vremena. Serija "Osumnjičeni" je ovjenčana s nekoliko BAFTA-i, Emmyja, Zlatnih globusa i Peabodyjem.

Glazbu za prvih pet sezona skladao je oskarovac Stephen Warbeck, koji je za prvu sezonu serije nominiran za BAFTA-u.
BAFTA: najbolja dramska serija - Christopher Menaul, Lynda La Plante, Don Leaver
BAFTA: najbolja montaža - Edward Mansell
BAFTA: najbolja fotografija - Ken Morgan
  • Pogledajte slične sadržaje
  • Komentari (3)
  • Prime Suspect: Inner Circles

    Prime Suspect: Inner Circles (1995)

    drama, kriminalistički, misterija

    Superintendent Jane Tennison, on loan to another jurisdiction, is sent in to investigate a murder of a businessman. It looks like a fairly obvious sex murder, but the facts prove otherwise. Now as...
  • Prime Suspect: The Lost Child

    Prime Suspect: The Lost Child (1995)

    drama, kriminalistički, misterija

    Jane Tennison's promotion to Superintendent turns out to put her in charge of an investigation and search for an abducted baby. She gets more involved in it than she intended considering that she...
  • Trial & Retribution

    Trial & Retribution (1997)

    drama, kriminalistički, misterija

    Det. Supt. Michael Walker, teamed with DI North and DCI Connor, follow each case from crime committed, through the pursuit of justice, to the law courts where the efforts of the force will be tested...
  • Rebus

    Rebus (2000)

    drama, kriminalistički, misterija

    DI John Rebus is a hard drinking, unkempt, womanizing police officer whose job is his whole life. He is the most senior and most experienced DI at his station. He has a mysterious past that his...

Za komentarisanje morate biti prijavljeni!

  • Kneginja
    The Legend Of
    05.10.2010. 23:38

    Hvala MajaG72 za prvi deo prevoda serije Prime Suspect, Helen Mirren je neponovljiva Smile

    Gledala sam davno cijelu seriju odusevila me je.

    Titl mozete preuzeti ovdje: http://titlovi.com/titlovi/prime-suspect-108801/


  • novy78
    The Legend Of
    27.09.2010. 02:07
    Unapred se radujem prevodima za sve delove,posto vidim da si najavila......Clap
    novy782010-09-27 02:10:14
  • MajaG72
    Senior translator
    23.09.2010. 23:00

    Prime Suspect (1991) (TV)

    IMDb [User Rating:8.6/10]


    Režija: Christopher Menaul
    Scenario: Lynda La Plante

    Žanr: Krimi, drama, misterija, triler

    Uloge:

    Helen Mirren ... DCI Jane Tennison
    Tom Bell ... DS Bill Otley
    John Benfield ... DCS Michael Kernan
    John Bowe ... George Marlow

    Linda La Plante je napisala scenario za "Prime Suspect" nakon otkrića da u policiji radi samo 7 ženskih inspektora. Intervjuisala je jednu od njih, DCI Jackie Moulton, koja joj je postala inspiracija za DCI Jane Tennison, a koju igra Helen Mirren.

    U produkciji Granada Television, Prime Suspect je premijerno prikazan na televizijskoj mreži ITV, aprila 1991., dve epizode po dva sata (uključujući i reklame), emitovane preko noći zaredom. Počinje otkrićem tela mrtve devojke u stanu. Slučaj koji je dodeljen DCI Sheffordu - veoma cenjenog među kolegama, čini se otvoren i zaključen. Ali tada Shefford iznenada umire od srčanog udara.

    Viši detektiv Jane Tennison, dobija šansu da radi na slučaju istrage ubistva i lobira da ga zameni. Međutim, ostatak tima koji pretežno čini muški deo populacije, dočekuje je veoma negostoljubivo, naročito najbolji prijatelj pokojnog kolege, detektiv Otli.

    "Prime Suspect" ne govori o tome ko je to uradio, već dokazati da je to uradio. Koliko god se trudila, Jane Tennison teško pronalazi dokaze koji će biti dovoljni da ga osudi. Ona takođe mora da se suoči sa mogućnosti da je možda, samo možda nevin.

    Na kraju skuplja dovoljno dokaza da optuži George Marlowa i na taj način dobija simpatije tima.

    Slučaj se ponovo otvara u "Prime Suspect 4, Scent of Darkness", kada se pojavljuje sličan slučaj dok je Marlow u zatvoru.

    Evo jedan objedinjeni trailer.

    [TUBE]http://www.youtube.com/watch?v=Fyu413qiOXY[/TUBE]

    MajaG722010-10-19 23:35:39

{{message}}

{{item.title}}