TV serija

biografski, istorijski, dokumentarni (2004)

Medici: Godfathers of the Renaissance

Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}
Ocena korisnika
-
8,2
Medici: Godfathers of the Renaissance

Godina:

2004

Žanr:

biografski, istorijski, dokumentarni

Trajanje:

220 min

Glavne uloge:


Ross King
  >  Himself
Peter Guinness
  >  Giovanni De'medici
Pip Torrens
  >  Cosimo De'medici

Opis:


Poreklom sa toskanskog sela, porodica Mediči je tokom 14. veka postepeno napredovala, sve dok nije osnovala malu banku, koja je tokom 15. veka postala najveća banka u Evropi.
Medici banka je bila jedan od najuglednijih i najuticajnijih institucija Evrope. U jednom periodu, Medičijevi su bili najbogatija porodica u Evropi. Na osnovu toga su stekli političku moć. Sistem dvojnog knjigovodstva prvi put su upotrebile računovođe koje su radile za porodicu Mediči u Firenci.
Porodica Mediči izrasla je u političku dinastiju, iako su zvanično dugo ostali ostali građani, a ne vladari. Porodica Mediči je dala četiri pape i dve kraljice regentkinje Francuske.
Kao jedna od najuticajnijih trgovačkih porodica u istoriji Evrope, danas ih najviše pamte kao mecene najvećih umetnika renesanse - Leonarda da Vinčija, Mikelanđela, Rafaela i mnogih drugih.
Dok je Firenca bila pod vlašću njihove porodice, u njoj je stvoreno okruženje u kome su cvetali umetnost i humanizam. Medičijevi su negovati i podsticali nastanak italijanske renesanse, čemu su doprinele i druge čuvene porodice Italije - Viskontijevi i Sforce iz Milana, Este iz Ferare i Gonzage iz Mantove.

Obradio/la:

LjubicaSP
  • Pogledajte slične sadržaje
  • Komentari
  • Medici

    Medici (2016)

    biografski, drama, istorijski, misterija, ljubavni, triler

    Kozmo de Mediči, dolazi na čelo izuzetno bogate porodične bankarske dinastije, kada njegov otac Đovani, osnivač dinastije Mediči, iznenada umre 1429. Bio je otrovan dok je jeo grožđe. Uz pomoć svog...

Za komentarisanje morate biti prijavljeni!

    {{message}}

    {{item.title}}