TV serija

(2011)

Dostoevskiy

Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}
Ocena korisnika
Odlično!
7,9
Dostoevskiy

Naslov:

Dostojevski

Godina:

2011

Trajanje:

54 min

Glavne uloge:


Aleksandr Domogarov
  >  Alexander Issaïev
Chulpan Khamatova
  >  Maria Issaïeva
Valeriy Kukhareshin
  >  Poet Nikolai Nekrasov
Evgeniy Mironov
  >  Dostoïevski
Aleksandr Petrov
  >  Artist Vasily Perov
Irina Rozanova
  >  Lizaveta
Vladimir Simonov
  >  Writer Ivan Turgenev
Valentina Talyzina
  >  Alexandra Kumanin Aunt Dostoevsky
Nicholas McCluskey
  >  Alexandre Vrangel
Elizaveta Arzamasova
  >  Sofia Korvin-Krukovskaya
Evgeniya Bordzilovskaya
  >  Frau Martha
Egor Koreshkov
  >  Grigorovich
Mari Burenkova
  >  Kalashnitsa
Aleksandr Michkov
  >  Nephew Dostoevsky
Olga Filimonova
  >  Apollinaria Suslova

Opis:


Filmom su obuhvaćene tri decenije najburnijeg perioda života Dostojevskog - od osude na smrtnu kaznu zbog pripadnosti revolucionarnom klubu petraševaca 1849. godine, do rada na romanu „Braća Karamazovi" 1879. godine.

Hotinenko je izjavio ruskim medijima da se odlučio da snima film o Dostojevskom zato što je taj veliki pisac imao vrlo bogatu i dramatičnu biografiju, koja je interesantna i našim savremenicima.

U njegovom životopisu ima mnogo toga što može da privuče pažnju i današnjeg gledaoca: ljubav, novac, politika, stvaralaštvo, gubici.., naveo je Hotinenko. Prema njegovim rečima, Dostojevski je i potresan primer ljudske hrabrosti, a i danas može mnogo pomoći Rusiji da što bolje shvati samu sebe i svoja stremljenja. „Naš mentalitet i karakter obično ne shvataju i malo razumeju na Zapadu, a Dostojevskog su shvatili, prihvatili i razumeli, za njih je on najveći i najvažniji ruski pisac", rekao je Hotinenko, dodajući da je Dostojevskog odlikovao univerzalni duh.

Hotinenko je rekao da ga u životu pisca „Zločina i kazne" interesuju one činjenice koje će ga predstaviti kao živog čoveka. „Ja neću da on na filmu bude sličan spomeniku. Važne su mi njegove slabosti, oduševljenja, sve ono što ga čini bliskim nama. I to kako je igrao na ruletu i gubio, kako je pisao ženi pisma i kako se ponižavao. To neće svakako biti onaj Dostojevski koji nas gleda sa portreta znamenitog slikara Perova, mada ćemo ga pokazati i u takvom svetlu. Posebno se izdvaja jedna epizoda u kojoj Perov, koga igra poznati umetnik Aleksandar Petrov, slika piščev portret", rekao je Hotinenko. U serijalu će veliku ulogu, kao i u životu Dostojevskog, igrati i žene.

Dostojevski se tri puta ženio, ne računajući prolaznu avanturu, kao što je bila Aleksandra Šubert, na primer. Daleko od toga da je bio zavodnik, ali o toj strani njegovog života je malo poznato čitalačkoj javnosti i serija bi trebala da popuni tu prazninu u masovnoj svesti.

Televizijsku seriju, u produkciji TV kanala Rosija 1, snimio je reditelj Vladimir Hotinenko, prema scenariju Edurda Volodarskog.
  • Pogledajte slične sadržaje
  • Komentari
  • Musulmanin

    Musulmanin (1995)

    drama

    Vojnik Kolja Ivanov proveo je sedam godina u Avganistanu, u zarobljeništvu mudžahedina. Sigurne smrti spasao ga je bogati seljak koji ga je otkupio iz zarobljeništva i usvojio ga, umesto poginulog...
  • Idiot

    Idiot (2003)

    drama

    Serija snimljena po delu „Idiot“ F.M. Dostojevskog. Knez Miškin se vraća u Rusiju iz Švajcarske gde je bio na lečenju u psihijatrijskoj bolnici. U vozu upoznaje Parfjona Rogožina, koji mu priča o...
  • Idiot

    Idiot (1958)

    drama

    Po prvom delu istoimenog romana F.M. Dostojevskog. Film govori o povratku kneza Miškina u Rusiju, njegovom boravku u domu Jepančinih i njegovom poznanstvu sa neobičnom ženom Natalijom Filipovnom...
  • Bratya Karamazovy

    Bratya Karamazovy (2009)

    drama

    Rusija XIX vek. U nekom ruskom zaseoku plamti netrpeljivost između starog Fjodora i njegova tri sina; Dmitrija, Ivana i Aljoše. Najlošiji odnos je sa najstarijim sinom Dmirtijem, i to ne samo zbog...

Za komentarisanje morate biti prijavljeni!

    {{message}}

    {{item.title}}