ChernobylPogledaj trailer!

TV serija

drama, istorijski, triler (2019)

Chernobyl

Ocena korisnika
Odlično!
9,595%
Chernobyl

Naslov:

Černobilj

Godina:

2019

Žanr:

drama, istorijski, triler

Trajanje:

330 min

Autor:

Craig Mazin


Glavne uloge:


Jared Harris
  >  Valery Legasov
Stellan Skarsgård
  >  Boris Shcherbina
Emily Watson
  >  Ulana Khomyuk
Adam Nagaitis
  >  Vasily Ignatenko
Jessie Buckley
  >  Lyudmilla Ignatenko
Douggie McMeekin
  >  Yuvchenko
Philip Barantini
  >  Bezpalov
Karl Davies
  >  Viktor Proskuryakov
Paul Ritter
  >  Anatoly Dyatlov
Ralph Ineson
  >  General Tarakanov
Mark Lewis Jones
  >  General Pikalov
Sam Troughton
  >  Alexandr Akimov
David Dencik
  >  Mikhail Gorbachev
Jan Ricica
  >  Oksana's Kid
Michael Shaeffer
  >  Blond Man

Opis:


Petodelna mini-serija “Černobilj” predstavlja dramatizaciju priče o nuklearnoj nesreći iz 1986. – jednoj od najvećih katastrofa koje je izazvao čovek – i hrabrim ljudima koji su žrtvovali živote da spasu Evropu od nezamislivog uništenja.
“Černobilj” je petodnelna mini-serija snimana u koprodukciji HBO i Skaja, a predstavlja dramatizaciju priče o nuklearnoj nesreći iz 1986. – jednoj od najvećih katastrofa koje je izazvao čovek – i hrabrim ljudima koji su žrtvovali živote da spasu Evropu od nezamislivog uništenja. Dana 26. aprila, 1986, u nuklearnoj elektrani Černobilj u Ukrajini, u Sovjetskom Savezu, došlo je do velike eksplozije koja je izazvala širenje radioktivnih čestica širom Belorusije, Rusije, Ukrajine, pa sve do Skandinavije i zapadne Evrope. Džared Haris glumi Valerija Legasova, glavnog sovjetskog nuklearnog fizičara. Kao član krizne grupe, on je prvi uvideo nazamislive razmere katastrofe koja se desila. Stelan Skarsgard glumi sovjetskog potpredsednika vlade, Borisa Ščerbinu, koga Kremlj šalje da upravlja vladinom komisijom za Černobilj u satima nakon nesreće. Emili Votson glumi Ulanu Komjuk, sovjetsku nuklearnu fizičarku koja pokušava da razreši misteriju i otkrije šta je dovelo do katastrofe u Černobilju.

Obradio/la:

Kneginja

Pročitaj recenziju serije Chernobyl:

 • Pogledajte slične sadržaje
 • Komentari (119)
 • Band of Brothers

  Band of Brothers (2001)

  drama, istorijski, akcija, ratni

  Bili su obični ljudi koji su se našli u najneobičnijem sukobu u istoriji. Tom Henks, Stiven Spilberg i HBO donose nam priču o četi E, elitnom timu američkih paravojnih trupa čiji su podvizi u Drugom...
 • Breaking Bad

  Breaking Bad (2008)

  drama, kriminalistički, triler

  Od iskusnih producenata Vincea Gilligana (Dosije X) i Marka Johnsona (Donnie Brasco, Kišni čovek) dolazi dramska serija o jednom nimalo harizmatičnom i ne naročito zanimljivom profesoru hemije...
 • True Detective

  True Detective (2014)

  drama, kriminalistički, misterija, triler

  Bizarno ubistvo spaja tri policajca i jednog kriminalca, dok svaki od njih pronalazi svoj put u mreži zavereništva i izdaje u sušnim predelima Kalifornije. Kolin Farel je Rej Velkoro, kompromitovani...
 • Sherlock

  Sherlock (2010)

  drama, kriminalistički, misterija

  Moderna ekranizacija slavnog romana ser Artura Konana Dojla je od Dr Džona Votsona napravila razočaranog ratnog heroja koji se po povratku iz Avganistana useljava u stan genijalnog detektiva Šerloka...

Za komentarisanje morate biti prijavljeni!

 • Stole Haringa
  eXtreme member
  26.04.2020. 01:47

    Odmah da napišem da nisam po profesiji fizičar niti bilo šta drugo iz te branše. Nisam ni ginekolog ni filmski kritičar pa ipak volim da vrlo rado zavirim u materiju.

    Šalu na stranu, serija je odlično osmišljena i realizovana radioaktivna rusofobija za koju još nije napravljen GM brojač. Sudar dve produkcijske kuće je u ovom slučaju dobar primer američko britanske epp škole. Američku, koja vređa inteligenciju gledaoca, odlično nadopunjuje britanska puzajuća propaganda koja vešto manipuliše činjenicama. Toliko dobro da na prvi pogled izgleda autentično, izbalansirano i bez vređanja inteligencije publike.

    Seriju otvara rečenica "Koja je cena laži" koja se nadovezuje na citate memoara sa audio kasete V. Legasova koji su u publikovani ovom milenijumu. Temeljena je na pisaniju beloruske nobelovke S.Aleksijevič koja na kraju černobilsku havariju poredi sa naci agresijom. Za nju je više štete naneo režim koji ju je besplatno školovao od hitlerovog. Toliko o autoru.

    U seriji namerno nisu spomenute sudbine heroja,"černobiljskih ronioca", inžinjera Alekseja Ananenka, Valerija Bezpalova i vojnika Borisa Baranova. Njima je, kao dobrovoljcima je rečeno da mogu da odbiju, ali Ananenko je kasnije u intervjuu rekao nešto što možda i najbolje opisuje njihovu hrabrost. Rekao je kako nije mogao da odbije, kad je samo  znao gde se nalaze ventili. Boris Baranov je preminuo 2005. godine od srčanog udara, dok su Aleksej Ananenko i Bezpalov i dalje živi. Odlukom predsednika Ukrajine, Petra Porošenka, u aprilu 2018. godine, Ananenku i Bezpalovu su uručeni ordeni za hrabrost, dok je ta čast Baranovu pripala posthumno istoga dana.

    Da ne davim mnogo i prežvakavam prethodne komentare, serija je zanimljiva i svakako vredna gledanja. Na kraju je ipak u punom sjaju narodna poslovica kako su u laži kratke noge dobila smisao. I rusofili i rusofobi moraju da se slože kako su totalitarni, rigidni, zli (dopisati po želji) komunisti spasili prvo Evropu a onda možda i planetu.
 • dzindzin16
  Active member
  28.12.2019. 21:25
  Serija je dobra i drzi paznju.Moze se cak i iz cuga pogledati.
 • Gewehr98
  Junior translator
  27.08.2019. 10:31
  Nisam još pogledao celu, ali se ne slažem sa AlexDeLarge da serija odbija publiku ako je na ruskom. Tim bi ova serija bila bolja.