The Fallen IdolPogledaj trailer!

Film

drama, misterija, triler, film noar (1948)

The Fallen Idol

Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}
Ocena korisnika
-
7,8100%
The Fallen Idol

Naslov:

Pali idol

Godina:

1948

Žanr:

drama, misterija, triler, film noar

Trajanje:

90 min

Režija:

Carol Reed

Scenario:

Graham Greene
, Lesley Storm
, William Templeton


Glavne uloge:


Michèle Morgan
  >  Julie
Sonia Dresdel
  >  Mrs. Baines
Walter Fitzgerald
  >  Dr. Fenton
Jack Hawkins
  >  Detective Ames
James Hayter
  >  Perry
Gerard Heinz
  >  Ambassador
Bobby Henrey
  >  Phillipe
Geoffrey Keen
  >  Detective Davis (as Geoffrey Keene)
Bernard Lee
  >  Detective Hart
Dandy Nichols
  >  Mrs. Patterson
Denis O'Dea
  >  Inspector Crowe
Ralph Richardson
  >  Baines
Karel Stepanek
  >  First Secretary
Torin Thatcher
  >  Policeman
Joan Young
  >  Mrs. Barrow

Opis:


Glasoviti Carol Reed, redatelj "Trećeg čovjeka" - snimljenog prema scenariju Grahama Greenea - i u ovom je filmu posegnuo za Greeneom. "Pali idol" je priča o dječaku koji obožava kućnog slugu koji ima nepodnošljivu ženu. Žena je ubijena i policija sumnja da je ubojica njezin muž... Reed je cijelu priču ispričao kroz usta dječaka, što filmu daje osebujan ugođaj.
  • Pogledajte slične sadržaje
  • Komentari (1)
  • Odd Man Out

    Odd Man Out (1947)

    drama, kriminalistički, triler, film noar

    Johnny McQueen, vođa protubritanske irske organizacije slične poznatijoj IRA, nedavno je pušten iz zatvora. Smišlja pljačku kako bi se dokopao novca za organizaciju. Tokom pljačke stvari krenu...
  • It Always Rains on Sunday

    It Always Rains on Sunday (1947)

    drama, kriminalistički, ljubavni, film noar

    Kad joj bivši ljubavnik Tommy dođe na vrata nakon bijega iz zatvora, Rose je rastrgana između odanosti obitelji i nerazriješenih osjećaja prema Tommyju.
  • The Killers

    The Killers (1946)

    drama, kriminalistički, misterija, film noar

    Film noir. U gradiću su se pojavila dvojica ubojica a njihova žrtva je bio Ole Anderson (B. Lancaster) poznat kao Swede. Znao je da dolaze, međutim, nije pobjegao niti se suprotstavio. Istražitelj...
  • Follow Me!

    Follow Me! (1972)

    drama, komedija

    When a straight-laced British accountant marries a free-spirited American, he starts trying to change her. His wife doesn't keep regular hours, so he suspects an affair and hires a detective (Topol)...

Za komentarisanje morate biti prijavljeni!

  • KarolinaV
    Uploader
    16.07.2015. 02:07
    The Fallen Idol (1948)




    Žanr: Drama, Misterij, Triler
    Trajanje: 95 min
    Država: Velika Britanija
    Jezik: Engleski, Francuski

    Režija: Carol Reed
    Scenarij: Graham Greene (priča "The Basement Room"), Graham Greene (scenarij), Lesley Storm (dodatni dijalog), William Templeton (dodatni dijalog)


    Uloge:

    Ralph Richardson ... Baines
    Michèle Morgan ... Julie
    Sonia Dresdel ... Gospođa Baines
    Bobby Henrey ... Phillipe
    Denis O'Dea ... Inspektor Crowe



    [tube]S55LGwqRKLg[/tube]

    Phillipe, sin ambasadora u Londonu, idolizira očeva butlera Bainesa, umnogome tipična Engleza, koji impresionira dječaka pričama o svojim prošlim pustolovinama. Nakon što mu roditelji odu za vikend, Baines i njegova supruga, s kojom je u nesretnome braku, preuzmu brigu o dječaku. Ovaj međutim nehotice antipatičnoj gospođi Baines oda kako njezin suprug ima ljubavnu vezu s mladom Francuskinjom Julie. Nakon što gospođa Baines slučajno padne s prozora i pogine dok je uhodila supruga i Julie, Phillipe pomisli da ju je Baines zapravo ubio.

    Realiziran u najkreativnijem razdoblju karijere Carola Reeda, film predstavlja odmak od redateljeva tada omiljenog prikaza "čovjeka u bijegu", odnosno gubitnika kojeg je oslikavao sućutno, u duhu francuskog poetskog realizma. Stoga je onodobna engleska kritika, uglavnom zbog odsutnosti tih "neengleskih" elemenata, kao i ugođaja tipičnog engleskog vikenda dočaranog polaganim, pravilnim narativnim ritmom, koji se postupno intenzivira, i fotografijom gotovo klasicističke ravnoteže svjetla i sjene, film smatrala najuspjelijim Reedovim ostvarenjem.
    Vrsna psihološka studija dječje psihe, sa senzibilnom, iznimno prirodnom interpretacijom Bobbyja Henreyja u središtu (jedna od najboljih dječjih uloga uopće), film gradi napetost ponajprije na tenziji dječakove vizure koja otkriva maštovitost, ali i osamljenost djetinjstva u okružju odraslih, a uz pojedine slike gotovo bajkovitog ugođaja (poput scena s kućnim ljubimcem zmijom na tavanu) i objektivno predstavljenih događaja. Reedova narativna vještina razvidna je i u gotovo neprimjetnom razvoju ljubavnog podzapleta, diskretne studije ljubavi tipičnog džentlmena i osjećajne djevojke, zasnovane na majstorskim interpretacijama Ralpha Richardsona i Michèle Morgan.
    link




{{message}}

{{item.title}}