SpartacusPogledaj trailer!

Film

biografski, drama, istorijski, avantura, ratni (1960)

Spartacus

Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}
Ocena korisnika
Odlično!
7,996%
Spartacus

Naslov:

SPARTACUS

Godina:

1960

Žanr:

biografski, drama, istorijski, avantura, ratni

Trajanje:

248 min

Režija:

Stanley Kubrick

Scenario:

Peter Ustinov
, Howard Fast
, Dalton Trumbo
, Calder Willingham


Glavne uloge:


Kirk Douglas
  >  Spartacus
Laurence Olivier
  >  Crassus
Nina Foch
  >  Helena Glabrus
John Gavin
  >  Julius Caesar
Charles Laughton
  >  Gracchus
Jean Simmons
  >  Varinia
Peter Ustinov
  >  Batiatus
Herbert Lom
  >  Tigranes Levantus
Joanna Barnes
  >  Claudia Marius
Peter Brocco
  >  Ramon
John Dall
  >  Marcus Publius Glabrus
John Ireland
  >  Crixus
Charles McGraw
  >  Marcellus
Harold J. Stone
  >  David
Woody Strode
  >  Draba

Opis:


Kada je odlučio da snimi taj film po romanu Hauarda Fasta, za koji je otkupio filmska prava, Kirk Daglas, koji je bio i izvršni producent filma, pisanje scenarija poverio je Daltonu Trambou, koji je bio na “crnoj listi” makartizma. (Američki senator Džozef Makarti poveo je 1950-ih godina antikomunistički “lov na veštice” i sastavljao liste nepoželjnih). Trambo je radio pod pseudonimom, ali je Daglas stavio njegovo ime na špicu filma. Osim Tramba, Daglas je angažovao i glumca Pitera Berbokoa, koji je takođe bio na Makartijevoj crnoj listi.
  • Pogledajte slične sadržaje
  • Komentari (1)
  • The Killing

    The Killing (1956)

    drama, kriminalistički, triler, film noar

    Johnny Clay (S. Hayden) je iskusni kriminalac koji okuplja ekipu vrhunskih profesionalaca da bi izveo milijunsku pljacku kladionice ato ce mu osigurati "povlacenje iz posla" i miran nastavak livota...
  • Papillon

    Papillon (1973)

    biografski, drama, kriminalistički

    Film baziran prema istinitoj priči Henrija Hariera poznatog kao Leptir, koji je pogrešno optužen za ubistvo i osuđen do kraja života na francusku kaznenu ustanovu u Gvajani. Leptir želi pobeći iz...
  • Patton

    Patton (1970)

    biografski, drama, ratni

    Film o Džordžu Patonu, jedinom generalu kojeg su se nacisti zaista bojali. Harizmatičan i ekstravagantan, Paton je dizajnirao vlastite uniforme, nosio pištolje sa drškama od slonovače, i verovao kako...
  • The Seafarers

    The Seafarers (1953)

    kratki, dokumentarni

    Stanley Kubrick's first feature made in color. Lost for over 40 years! The documentary extols the benefits of membership to the Seafarers International Union.

Za komentarisanje morate biti prijavljeni!

  • CSInvestigator
    Translator
    07.12.2011. 17:12



    Spartacus (1960)





    Žanr: akcija, avantura, biografski

    Režija: Stanley Kubrick

    Jezik: Engleski

    Uloge:  Kirk Douglas, Laurence Olivier, Jean Simmons, Charles Laughton, Peter Ustinov, John Gavin, Nina Foch

    Vreme trajanja: 184 min





    Epski spektakl, rađen prema istoimenom romanu Howarda Fasta, govori o robu Spartaku (Kirk Douglas), koji je sedamdesetih godina pre Hrista kupljen i obučavan kako bi postao gladijator. Spartak je sin robova i ropstvo je jedino što poznaje kroz čitav svoj život. Ipak, nakon što u jednoj gladijatorskoj borbi gotovo pogine, odlučuje da se suprotstavi svojim vlasnicima, a potom i rimskoj vojsci.

    Jedva izvukavši živu glavu iz borbe, koja je služila za zabavu bogatim Rimljanima (odlična uloga Laurencea Oliviera), Spartak odlučuje da ostvari svoj san o slobodi i padu ropstva. On odlučno predvodi hiljade robova u pohodu prema Rimu, ali naposletku gine od ruku rimskih vojnika. Njegov san ipak nastavlja da živi, a ropstvo biva ukinuto tek dve hiljade godina kasnije. Radnja se od tematski sličnih filmova (npr. "Ben-Hur") razlikuje po odsustvu hrišćanske tematike; film se koncentriše na hrabrost jedne osobe.

    Ovaj film je počeo da režira Anthony Mann, ali je Kirk Douglas, zvezda i producent filma, smatrao da Mann dopušta svojim glumcima da previše "sami režiraju", pa je na set pozvan Kubrick. Iako je ovo bio veliki Kubrickov proboj, ruke su mu bile gotovo vezane. Scenario se nije smeo menjati, a Douglas je, kao velika zvezda, uvek imao zadnju reč. Film je ipak bio prilično uspešan - realizovao je četiri od šest nominacija za Oskara, uključujući nagradu Petera Ustinova za najbolju sporednu ulogu. Kubrick je bio nominovan i za Zlatni globus, ali je nagradu za najboljeg reditelja te godine odneo Jack Cardiff za film "Sons and Lovers".

    Na filmu je radilo više od 10.000 ljudi, a koštao je nešto više od 12 miliona dolara. Bio je to veliki holivudski proboj Stanleya Kubricka i važno iskustvo, nakon kojeg je odlučio da radi isključivo po svom – od tog trenutka, na snimanju je njegova reč uvek bila poslednja.



    Izvor: www.filmski.rs





    [TUBE]u_C21N1UabM[/TUBE]






    CSInvestigator2011-12-07 17:15:08

{{message}}

{{item.title}}