SobiborPogledaj trailer!

Film

drama, istorijski, ratni (2018)

Sobibor

Ocena korisnika
Odlično!
7,2
Sobibor

Naslov:

Sobibor

Godina:

2018

Žanr:

drama, istorijski, ratni

Trajanje:

110 min

Režija:

Konstantin Khabenskiy

Scenario:

Ilya Vasiliev
, Michael Edelstein
, Anna Chernakova


Glavne uloge:


Christopher Lambert
  >  Karl Frenzel
Wieslaw Cichy
  >  Józef
Konstantin Khabenskiy
  >  Alexander Pechersky
Mikolaj Krawczyk
  >  Aksel
Felice Jankell
  >  Luca
Mindaugas Papinigis
  >  Berg
Philippe Reinhardt
  >  Siegfried Greitschus
Darius Gumauskas
  >  Bzetsky
Wolfgang Cerny
  >  Gustav Wagner
Maximilian Dirr
  >  Johann Neumann
Michalina Olszanska
  >  Hanna

Opis:


Istinita priča iz Drugog svetskog rata, kada su zatvorenici iz logora Sobibor, tokom oktobra 1943. godine, pod vodstvom poručnika Crvene armije Aleksandrom Pečerskim, uspeli da podignu pobunu u nacističkom logoru smrti. To je bila jedina uspešna pobuna za sve vreme rata.

Režija: Konstantin Habenski

Uloge:
Konstantin Habenski … Pečerski
Kristofer Lambert … Frencelj
Felise Jankelj … Luka
Gela Meshi … Rozenfeld

Obradio/la:

LjubicaSP
  • Pogledajte slične sadržaje
  • Komentari (3)
  • Proshchatsya ne budem

    Proshchatsya ne budem (2018)

    drama, ratni

    Oktobar 1941. Nemačko-fašistička vojska nastupa ka Moskvi. Na putu im je grad Kalinjin, današnji Tver, koji štite manji garnizon i dobrovoljci bez tenkova i artiljerije. Ako se protivnik probije...
  • T-34

    T-34 (2018)

    akcija, ratni

    Radnja avanturističke akcijske ratne drame Alekseja Sidorova, koji je najširoj publici poznat po režiji televizijske serije "Sašina brigada" (Brigada), odvija se na pozadini velikih bitki u...
  • Esenin

    Esenin (2005)

    drama, kriminalistički, triler

    Policijski inspektor Hlistov dobija 1985. godine fotografiju na kojoj se vidi Jesenjin tek skinut s konopca. Zvanično, on je izvršio samoubistvo, ali iskusno oko inspektora otkriva na fotografiji...
  • Dvizhenie vverkh

    Dvizhenie vverkh (2017)

    drama, sportski

    Postoje pobede koje menjaju tok istorije. Jedan od tih trijumfa je pobeda košarkaške reprezentacije SSSR-a nad reprezentarijom SAD koja nije izgubila utakmicu još od 1936. godine. Taj podvig se...

Za komentarisanje morate biti prijavljeni!

  • beogradski
    eXtreme member
    15.10.2019. 16:42
    Odličan film. Krostofer Lamber odličan u svojoj ulozi. Isto tako sve pohvale i za režisera i glavnog glumca Konstantina Habenskog. PREPORUČUJEM
  • Stole Haringa
    eXtreme member
    23.10.2018. 01:25
    [QUOTE=Stole Haringa]


    Sobibor (2018)

      Odgledao sam prvenac Konstantina Habenskog koji je odličan glumac, veliki doborotvor i prosečan reditelj. Sobibor mi je bio na repertoaru iz više razloga. Volim ratne filmove, debitante i filmove u kojima je dotični. Poslednji film u kom sam ga gledao i u kom je pokazao svo svoje umeće je Kollektor (2016) o kom sam napisao ovde par redova. Čovek je poptuno sam u jednoj prostoriji izneo ceo film. Glasovi koji se čuju preko telefona se ne računaju. Habenski nije sam, društvo mu pravi ni manje ni više Kristofer Lambert u ulozi glavnog negativca. Silno je omatorio ali je sačuvao onaj pogled koji ga je preporučio za ulogu Tarzana kao i za Sobibor. Uzgred, njegov Tarzan mi je najbolji od svih.

      Habenski je imao dobre namere kad je filmom obeležio 75 godina od begstva logoraša. Film je lepo počeo a onda sam primetio falsifikat koji ne praštam nikom. Pobuna i beg logoraša iz Sobibora je, po njemu, prva takve vrste u Evropi. To nije tačno, logoraši iz Niškog konclagera su bili prvi, oni su to izveli dve godine ranije. Bio sam kao klinac na ekskuriji u Nišu i tamo smo obišli Ćele kulu i logor. Naši su snimili film koji se može naći na netu. I tu smo bili prvi.

      Da ne dužim mnogo, pobunu u pomenutom logorr u Poljskoj podigao je Aleksandar Pečerski koji je dočekao oslobođenje i pola veka života u slobodi. Priča je standardna za filmove iz ovog faha. Krematorijum, zverstva stražara koji su bili iz Nemačke i Ukrajine. Bio bih tadovoljan viđenim da nisam gledao Saulovog sina, mađarski film koji je daleko ispred svih.

      Habenski se trudio u svom prvencu, imao je dobru filmsku ekipu ali to ipak nije bilo dovoljno. Za razliku od Mađara on je snimio fim koji mofu da gledaju svi od 7 do 107 godina što možda i nije tako loše. Ljudi zaboravljaju i ove tekovine civilizacije koje bi i Atilu Biča Božijeg ostavili bez teksta.
    [/QUOTE]
  • Danilo-Naissus
    Junior moderator
    20.10.2018. 02:10
    Iskonsko ZLO uobličeno u nemačkim nacistima.
    Genocid koji su počinili nikad neće zastareti zahvaljujući ovakvim ruskim ratnim filmovima.
    Bez revizije, bez umivanja ali prilagođeno da podnese želudac i psiha gledaoca.
    Bilo je mnogo krvavije, okrutnije od prikazanog ali koliko toliko pristojan prikaz nemačkog nacističkog konc logora (smrti) Sobibor na krajnjem istoku Poljske, skoro na samoj tromeđi granici Belorusije, Ukrajine i Poljske.

    Procena je da je nastradalo tj. pobijeno najmanje 250.000 Jevreja, vojnika Rusa, Roma i Sinta. Počeo je sa radom u Maju 1942.godine. Pri kraju rata Nemci su zatvorili i rastavili kamp, pokušali da prikriju svoje ratne zločine. Danas se na tom mestu nalazi memorijalni muzej.

    Film koji ću vrlo rado preporučiti svima. Lična ocena: 9,3      

    Da se nikad ne relativizuje i ne zaboravi.    

    Dodatak: nacistički konc logor Belzec koji se pominje u filmu je jedno manje poznato ali još veće stratište kod Lublina u Poljskoj. Od marta 1942. do decembra 1943. je u njemu je ubijeno 434.508 logoraša, u većini Jevreja.

    Samo dva Jevrejina su preživela boravak u logoru: Rudolf Reder i Haim Hirzman.

    I ovaj konc-logor je rastavljen i njegovo područje je pošumljeno od strane nacista. Žrtve su nacisti ekshumirali, izdrobljeni ili spalili. Arheološko istraživanje logora Belzec obavljeno je 1997-1998. Komemorativni spomenik na ovom mestu izgrađen je 2004.

    Smrt nacizmu i fašizmu - nikad ne oprostiti ni zaboraviti.    

    [TUBE]nVAv8jlf-v0[/TUBE]


    [TUBE]1anUu2wgCVY[/TUBE]
    Danilo-Naissus2018-10-20 02:42:26

{{message}}

{{item.title}}