PsychoPogledaj trailer!

Film

misterija, triler, horor (1960)

Psycho

Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}
Ocena korisnika
Odlično!
8,596%
Psycho

Naslov:

PSYCHO

Godina:

1960

Žanr:

misterija, triler, horor

Trajanje:

109 min

Režija:

Alfred Hitchcock

Scenario:

Robert Bloch
, Joseph Stefano


Glavne uloge:


Anthony Perkins
  >  Norman Bates
Martin Balsam
  >  Det. Milton Arbogast
John Gavin
  >  Sam Loomis
Janet Leigh
  >  Marion Crane
Frank Albertson
  >  Tom Cassidy
John Anderson
  >  California Charlie
Patricia Hitchcock
  >  Caroline
John McIntire
  >  Sheriff Al Chambers
Vera Miles
  >  Lila Crane
Mort Mills
  >  Highway Patrol Officer
Simon Oakland
  >  Dr. Fred Richman
Vaughn Taylor
  >  George Lowery
Lurene Tuttle
  >  Mrs. Chambers

Opis:


Američki psihološki triler iz 1960. godine u režiji Alfreda Hičkoka, snimljen po scenariju Džozefa Stefana.
Film Psiho, koji je osvojio Zlatni globus i dobio četiri nominacije za Oskara, zapravo je adaptacija istoimenog romana Roberta Bloka o zločinima serijskog ubice Eda Gina iz Viskonsina.
Marion Krejn, radnica u banci iz Finiksa u Arizoni se tokom pauza za ručak sastaje sa ljubavnikom Samom Lumisom, s kojim ne može da se venča jer on većinu novca troši na alimentaciju.
Šef banke joj poverava 40.000 dolara da ih isporuči jednoj kompaniji, ali ona se pakuje i odlučuje da ode u Kaliforniju.
Izmorena od vožnje, Marion odlučuje da odmori u motelu „Bejts" koji vodi Norman Bejts.
Marion znajmljuje sobu, a nakon nekog vremena Norman joj donosi večeru i oni pričaju... Nakon večere Marion odlazi da se tušira i u kupatilo joj ulazi Norman, prerušen u svoju majku i ubija je.
Tada je stavlja u njen automobil i baca u močvaru u blizini motela. Ne znajući za novac, Norman je i pare poslao u močvaru.
U Arizoni se saznaje za nestanak novca i banka angažuje privatnog detektiva Miltona Arbogasta, da pronađe Marion...
Detektiv ni ne sluti sa kakvim će se sve morbidnostima suočiti tokom istrage.
  • Pogledajte slične sadržaje
  • Komentari (1)
  • One Flew Over the Cuckoo's Nest

    One Flew Over the Cuckoo's Nest (1975)

    drama

    Osuđen zbog silovanja, Mekmarfi prebačen je u psihijatrijsku bolnicu, gde grupna terapija bolničarke Rejčed i velike doze lekova, prvenstveno umirujućih sredstava, oduzimaju pacijentima...
  • Psycho III

    Psycho III (1986)

    misterija, triler, horor

    U još jednom nastavku čuvenog filma strave i užasa, Entoni Perkins je po treći put Norman Bejts. . Norman još uvek vodi motel i čuva odeveni skelet koji naziva majkom. Potrebna mu je pomoć oko...
  • Citizen Kane

    Citizen Kane (1941)

    drama, misterija

    Vijest da je u svom raskošnom dvorcu Xanadu na Floridi umro glasoviti tajkun Charles Foster Kane (O. Welles) izuzetno uzburka američku javnost i medije. Doznavši da je pokojnik umro osamljen te da su...
  • A Clockwork Orange

    A Clockwork Orange (1972)

    drama, kriminalistički, naučna fantastika

    Ko ne bi voleo avanture mladića... Koji je malo previše voleo staro ultra-nasilje... Bio u zatvoru, ispran mu mozak... Izašao izlečen... Da li je baš tako? U futurističkoj naprednoj državi, Aleks...

Za komentarisanje morate biti prijavljeni!

  • CSInvestigator
    Translator
    21.07.2011. 22:02

    Psycho (1960)







    Žanr: Horor, Misterija, Triler

    Režija: Alfred Hitchcock

    Jezik: Engleski

    Uloge: Anthony Perkins, Vera Miles, John Gavin, Janet Leigh

    Trajanje: 109 min


    Radnja:
    Čuveni film Alfreda Hičkoka zauvek je promenio izgled i stil filmova strave i užasa. Od prve scene, reditelj najavljuje da će publiku odvesti tamo gde do tada [u pitanju je 1960] nije bila. Merion Krejn [Dženet Li] nije zadovoljna svojim poslom u agenciji za nekretnine, kao ni svojim ljubavnim životom. Jednog dana dobija zadatak da odnese u banku 40.000. dolara. Obuzeta iznenadnim porivom, devojka beži sa novcem u nadi da će započeti novi život. Umorna od dugotrajnog puta, Merion odlučuje da uzme sobu u 'Hotelu Bejts', gde je nervozni ali naočiti vlasnik Norman Bejts [Entoni Perkins] obaveštava da je prvi gost u poslednjih par nedelja. Na njeno čuđenje, Norman je prosto zasipa pričama o svojoj majci. Nakon večere, Merion odlazi u sobu da se istušira…

    Trivija:
    - U najužem izboru za ulogu Marion našla se i Lana Tarner.

    - Hičkok je anonimno otkupio prava za knjigu Roberta Bloha za samo 9.000 dolara. Onda je kupio što više kopija romana kako bi završetak filma držao u tajnosti.

    - Jedan od glavnih razloga zbog koga je ovaj film snimljen u crno-beloj tehnici je to što je Hičkok smatrao da bi, kada bi se snimao u boji, ovaj film bio previše krvav. A takođe, želeo je da budžet filma svede na minimum [manje od milion dolara]. U suštini, Hičkok je želeo da dobije odgovor na pitanje da li će zaista dobar film, niskog budžeta, snimljen u crno-beloj tehnici imati jednako dobru zaradu kao loši, niskobudžetni filmovi 'B' produkcije u to doba.

    - Suprotno popularnom mišljenju, Alfred Hičkok nije namestio da tokom snimanja čuvene scene u kupatilu sinhrono sa početkom napada krene i ledena voda iz tuša.

    - Zvuk koji se čuje kada se nož zabija u telo zapravo je zvuk dobijen zabijanjem noža u lubenicu.

    - Za krv je korišten 'Basko' čokoladni sirup.

    - Uprkos činjenici da je ceo film sniman u crno-beloj tehnici, nekoliko gledalaca je izričito tvrdilo da je krv, koja je odlazila u slivnik, bila crvena.

    - Izrada filma koštala je 800.000 dolara, a zarada je iznosila 40 miliona!

    - Autor romana, na kome je baziran film, bio je inspirisan istinitom pričom Eda Geina, serijskog ubice čiji je život bio inspiracija za mnogobrojne filmove, između ostalih i 'Kad jaganjci utihnu'.

    - Trebalo je nedelju dana da se snimi scena pod tušem, i iako je korišćeno 70 različitih uglova kamera, scena traje samo 45 sekundi. Dženet Li je imala samo tri nedelje za rad na filmu, a celu jednu nedelju provela je snimajući scenu pod tušem.

    - Prvog dana snimanja svi članovi ekipe morali su da polože zakletvu da neće odati ništa o filmskoj priči. Hičkok je, takođe, čuvao kraj scenarija od glumaca sve do samog snimanja scene.

    - Na listi najboljih filmova svih vremena koji je objavio Američki filmski institut, 'Psiho' se nalazi na 14. mestu.


    Preuzeto sa: http://www.sftim.com


    IMDB: http://www.imdb.com/title/tt0054215/


    [TUBE]NG3-GlvKPcg[/TUBE]

    TITLOVI

    CSInvestigator2011-07-21 22:02:37

{{message}}

{{item.title}}