Mononoke-himePogledaj trailer!

Film

animirani, akcija, fantazija, avantura (1997)

Mononoke-hime

Ocena korisnika
Odlično!
8,392%
Mononoke-hime

Naslov:

Princeza Mononoke

Godina:

1997

Žanr:

animirani, akcija, fantazija, avantura

Trajanje:

134 min

Režija:

Hayao Miyazaki

Scenario:

Neil Gaiman
, Hayao Miyazaki


Glavne uloge:


Gillian Anderson
  >  Moro
Claire Danes
  >  San
Minnie Driver
  >  Lady Eboshi
Jada Pinkett Smith
  >  Toki
Billy Bob Thornton
  >  Jigo
Billy Crudup
  >  Ashitaka
Corey Burton
  >  Additional voices (voice)
Tara Strong
  >  Kaya
Keith David
  >  Okkoto
John DeMita
  >  Kohroku
Julia Fletcher
  >  Additional voices (voice) (as Julia DeMita)
Debi Derryberry
  >  Hii-sama
John DiMaggio
  >  Gonza
Alex Fernandez
  >  Additional Voices
Jack Fletcher
  >  Additional Voices
Yuriko Ishida
  >  San
Sherry Lynn
  >  Additional voices (voice)
Sherry Lynn
  >  Emishi Village Girl
Sherry Lynn
  >  Woman in Iron Town
Yôji Matsuda
  >  Ashitaka
Matt K. Miller
  >  Additional voices (voice) (as Matt Miller)
Marnie Mosiman
  >  Additional voices (voice)
Yûko Tanaka
  >  Eboshi-gozen

Opis:


Animirani film. U borbi s demonom koji je napao njegovo selo princ Ashitaka je ranjen i zaražen. Doznaje da će se njegova rana proširiti po cijelom tijelu i da će se i on sam pretvoriti u demona i umrijeti. Kako bi to pokušao spriječiti, princ mora otići od kuće i krenuti u susret svojoj sudbini. Nakon dugog putovanja stiže do grada čiji se stanovnici bave proizvodnjom željeza. Vladarica grada, Eboshi, bori se protiv šumskih božanstava i želi zavladati područjem. Njezina je protivnica princeza Mononoke, djevojka koju su odgojili vukovi. Ona, zajedno sa životinjama, želi otjerati ljude koji uništavaju šumu. Princ Ashitake, koji se zaljubi u Mononoke, htio bi spriječiti sukob između ljudi i stanovnika šume...
Crtani film za stariju djecu i za odrasle, koji je postigao nevjerojatan uspjeh u japanskim kinima - zaradio je 150 milijuna dolara i tako postao najgledaniji domaći film svih vremena. Njegov je autor jedan od najvećih japanskih animatora i redatelja, a mnogi ga smatraju i vodećim svjetskim animatorom - Hayao Miyazaki. U svojim filmovima Miyazaki često provlači ekološke motive, pa tako i u "Princezi Mononoke", priči smještenoj u srednjovjekovni Japan, nastanjen prinčevima, samurajima i mitskim stvorenjima, sve nevolje izaziva neravnoteža između čovjeka i prirode.

Zanimljiva i napeta priča, dinamični akcijski prizori i vrhunska animacija (posebna pozornost posvećena je prikazivanju prirode) osvojili su i gledatelje izvan Japana. Disneyev studio sklopio je s Miyazakijevim studijom Ghibli ugovor o svjetskoj distribuciji. Za englesku verziju scenarij je prilagodio Neil Gaiman, a glasove su posudili poznati američki glumci. Uz nagradu japanske Akademije za najbolji film (1998), film je 2000. i 2001. nominiran i za nekoliko američkih filmskih nagrada.
  • Pogledajte slične sadržaje
  • Komentari (5)

Za komentarisanje morate biti prijavljeni!

  • Stole Haringa
    eXtreme member
    10.10.2018. 00:52

     Odrastao sam na drugoj vrsti crtaća i mogu samo da žalim što sam jako kasno upoznao ove japanske mange i anime. Hogar je otvorio temu o njima, bukmarkovao sam je i sigurno je da će se neki radovi od navedenih autora glredati. Žao mo je što nisam imao te informacije kad sam imao vremena. Ima nade, voz još nije otišao.

      Princeza Mononoke je divan primer koliko su milenijuma Japanci u svojoim animacijama  udaljeni od ostalog sveta. Po onom što sam saznao, Mijazaki je pandan Dizniju. Daleko je to od istine, on je meni kao laiku mnogo bolji.

      Pored fantastične animacije, koja je bila toliko ispred svog vremena da je i danas dobra koliko i pre 20 i kusur leta, animu krasi neobična radnja i još neobičniji fantastični likovi. Ono što se brzo primeti je odsustvo crno belog pogleda na svet i apel na ekološku svest aktera a samim tim i na gledaoca.
  • Redly
    member
    10.06.2012. 21:33
    Najbolje <3Broken Heart
  • Kampfar
    Senior translator
    01.08.2011. 21:59
    A i jedan od retkih koje su mozda pustali ovde na televiziji... uz Howls moving castle.

{{message}}

{{item.title}}