Den 12. mannPogledaj trailer!

Film

drama, istorijski, triler, ratni (2017)

Den 12. mann

Ocena korisnika
Odlično!
7,8
Den 12. mann

Godina:

2017

Žanr:

drama, istorijski, triler, ratni

Trajanje:

135 min

Režija:

Harald Zwart

Scenario:

Petter Skavlan
, Alex Boe


Glavne uloge:


Jonathan Rhys Meyers
  >  Kurt Stage
Harry Van Gorkum
  >  Commander Crawley
Vegar Hoel
  >  Sigurd Eskeland
Erich Redman
  >  Adam Schmitt
Martin Kiefer
  >  Major Walter Wenders
Håkon Smeby
  >  Harald Peter Ratvik
Julia Bache-Wiig
  >  Hanna Grønnvoll
Kai Kolstad Rødseth
  >  Gestapo officer
Maria Grazia Di Meo
  >  Anna Pedersen
Mads Sjøgård Pettersen
  >  Marius Grønnvoll
Marie Blokhus
  >  Gudrun Grønvoll
Thomas Gullestad
  >  Jan Baalsrud
Magnus Dugdale
  >  German soldier
Axel Barø Aasen
  >  Frithjof Meyer Haugland
Tiril Holthe Harnang
  >  Margareth Hansen

Opis:


Bilo je 12 diverzanata. Nacisti su ubili 11. Ovo je istinita priča o jednom koji je pobegao...

Obradio/la:

IgaBiva

Pročitaj recenziju filma Den 12. mann:

 • Pogledajte slične sadržaje
 • Komentari (29)
 • Kongens nei

  Kongens nei (2016)

  drama, istorijski, ratni

  Film koji govori o nemačkoj invaziji na Norvešku, osmog aprila 1940. godine. Kralj Haakon VII primio je tog dana ultimatum, a u filmu se opisuju događaji tokom tri dana, kada je kralj, suočen s...
 • Tri dnya leytenanta Kravtsova

  Tri dnya leytenanta Kravtsova (2012)

  drama, ratni

  Tek svršeni vojni pitomac dolazi na prvu liniju fronta. Od vojnika saznaje da je prosek života komandira voda samo tri dana. Može li Kravcov za to vreme postati pravi komandir i povesti svoje vojnike...
 • Damascus Cover

  Damascus Cover (2017)

  misterija, triler

  A spy navigates the precarious terrain of love and survival during an undercover mission in Syria.
 • Hva vil folk si

  Hva vil folk si (2017)

  drama

  16-godišnja Nisha živi dvostrukim životom. U svom domu ona je idealna Palestinka, ćerka, ali kada je napolju ona he obična norveška tinejdžerka. Kada je njen otac uhvati u krevetu sa momkom, Nishini...

Za komentarisanje morate biti prijavljeni!

 • VLL72
  Active member
  11.09.2018. 15:57
  Ovo je brutalno dobar film!
 • Black Panther
  eXtreme member
  15.08.2018. 02:55
  @Vilin
  Možda su jedina mana filma preduge scene patnji glavnog junaka, pa film u tom delu gubi malo na intezitetu.
  I meni je ovo zasmetalo!

  @Kadetoni
  Uzeli su malo holivudski model preuveličavanja i preterivanja jer današnjoj publici treba više patetike da bi se uživeli.
  I za ovo se slažem.

 • Stole Haringa
  eXtreme member
  09.08.2018. 05:03
  [QUOTE=Stole Haringa]

  Den 12. mann (2017)

    Odgledao sam ovaj više manje ratni film koji se ipak najviše bavi preživljavanjem čoveka koji je jedini preživeo akciju u Norveškoj. Britanska vlada je organizovala ovu vestu izleta za priučene borce koji su se zatekli van granica svojih država. Dobro su im poslužili Francuzi, Česi, Norvežani i ostali koji su se zatekli van granica svojih država. U ovom slučaju tuce na brzinu sklepanih komandosa imalo ke peh da naleti na Švabe koje su ih posle lraćeg okršaja zarobili. Glavni junak nije imao izbora u bekstvu, imao je sreće i hormone kad je preživeo plivanje u ledenom moru. Ostalo što sledi je njegova Odiseja koja je verno preliskana. Tako napisaše na početku filma i ja imam razloga da sumnjam u ovu tvrdnju zbog nekih nelogičnosti i sitnica.

    Podrazumeva se da ranjen, mokar, gladan i promrzao ne bi daleko dogurao. Pomogli su mu zemljaci kojima nije bilo tako loše od okupacijom. Na primer, video sam jednog kako izlazi sa puškom usred bela dana. Dobri su bili ti Norvežani koji su mrzeli okupatora dok su pomagali zemljaku kao što su pomogali i našim ratnim zarobljenicima koji su radili po logorima. Dobri su bili u pasivnom pružanju otpora. Da ne dužim mnogo, glavni junak je morao da savlada dosta toga. Od lepog zimskog vremena do nacoša fanatika kome niko do tad nije pobegao. Kakav je bio fanatik najbolje pokazuje elsperiment koji je izveo na samom sebi. To je jedna od nezaboravnih scena scena koje sam video u filmu. Video sam i ošljarenje koje nije toliko uticalo na film koji se završio trkom u kojoj je nedostajao samo Deda mraz. Ne ulazim da li je to tačno ili logično, napisaću šta je nelogično. Sakrivanje oko kuće ispred nemačke patrole na primer. Kao da nisu mogli da vide tragove u sveprisutnom snegu. Ili više puta od različitih jataka ponovljena rečenica "Jedi supu dok se nije ohladila". Nigde nisam video termos ili nešto slično kao što ne videh nijednu kuću u blizini.

    Sve u svemu, kod mene može da prođe jer volim filmove u kojim je sneg glavni i po mogućstvu i jedini mizanscen.
  [/QUOTE]

    Napisah ovo u Dnevniku gledanja filmova.

    Film nisu snimili ni Notvežani ni Englezi već saveznici Amerikanci. Dotični su u želji da iznuzu još koji dolar bili baš velikodušni. Pokazali su, eto, kako nisu samo oni oslobodili svet već su to uradili i engleski saveznici koji su velikodušno trenirali i ubacivali komandose diljem okupirane Evrope. To što je zbog takvih akcija stradalo nekoliko čeških sela i 3 000 civila nikom ništa, to je samo kolateralna šteta koje su Norvežani kao pravi hitlerovi arijevci bili pošteđenei. Nisu oni bili krivi zbog te politike niti su krivi zbog Kvislinga, nisu krivi ni Sloveni koji su sa Jevrejima imali sasvim drugačiji tretman od ostalih Evropljana. Neću napisati ništa o civilima već o ratnim zarobljenicima. Moj pokojni rođak je bio jedan od mnogih koji su radili u Norveškoj i znam to iz prve ruke. O tome što je samo u Srbiji važilo pravilo da se za jednog ranjenog švabu strelja 10 civila a za ubijenog 100 je takođe poznato. Manijak nije zaboravio Prvi svetski rat i svo stanovništvo Srbije je tretirao kao bandu a za bandu ratni zakoni ne važe. Ono što se zaboravlja je uloga Engleza u ratu i ta uloga još nije do kraja ispitana. Možda se i svesno prećutkuje zbog činjenice da za izbijanje rata nije kriv samo onaj koji ga je izazvao već i onaj koji ga nije sprečio. Versajskim mirom Engleska je bila sajbija Nemcima i oni ne samo da ih nisu sprečili već su dobro i sarađivali neko vreme. Nije mali broj štuka i ostalog oruđa koje je pokretao jaguarov motor. Na stranu trgovina, svi su žmurili kad je anektirana Austrija, Sudetska oblast.


    Još nešto, uloga saveznika ni kod nas nije dovoljno rasvetljena. Od nepotrebnog bombardovanja do uzroka koji je do toga doveo. O ulozi Bulajića koji je doslovno sahranio naš film nekom drugom prilikom. Ovo ipak nije tema za ovakve besede.
  Stole Haringa2018-08-09 08:23:44