Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}
Francuski horor i grčki klasik

najave

14.11.2023.

Francuski horor i grčki klasik

Na ovogodišnjem Thessaloniki International Film Festival (02.11. - 12.11) prikazana su i dva totalna različitita filma - francuski horor Vermines i grčka drama Fonissa po romanu jednog od najpoznatijih tamošnjih pisaca čije je ime Alexandros Papadiamantis (posebno poznat među ljudima koji letuju na ostrvu Skiathos - tamo je rođen).

Pa ko šta voli...

U francuskom hororu  - Kaleb, mladić koji preživljava kroz čudne poslove i koji gaji fascinaciju egzotičnim stvorenjima, nailazi na otrovnog pauka na pijaci i odlučuje da ga odnese u svoj stan. On ne zna da ovaj pauk pripada vrlo opasnoj i retkoj vrsti i da mu je potreban samo trenutak da pobegne i razmnoži se, pretvarajući svoj životni prostor u smrtonosnu zamku. Istovremeno, policija zatvara zgradu, zatvarajući i stanare unutra.

Reditelj ovog ostvarenja jeste Sébastien Vanicek, debitant u sferi dugometražnog filma.

Radnja filma Fonissa dešava se na udaljenom ostrvu u Grčkoj, oko 1900. godine. Priča se tiče dominantnog odnosa "majka-kći" i dominantnog obrasca međusobnih odnosa žena koji u početku utiču na mikrokosmos porodica, a potom i mikrokosmos provincijskog društva. Tamo, Hadoula, zarobljena u odbijanju svoje majke, bori se da preživi sledeći diktate patrijarhalnog društva. Psihički ponižena, usred diskreditacije njenog statusa žene, ona želi da bude oslobođena ne samo od svojih progonitelja, već i od svoje sudbine, one osobe koja je zalutala. Zato smrt ne dolazi ni kao kazna ni kao iskupljenje.

Rediteljka ovog ostvarenja jeste Eva Nathena, poznata dizajnerka, kojoj je ovaj film takođe prvo dugometražno iskustvo.

  • Komentari (7)

Za komentarisanje morate biti prijavljeni!

  • puppet_master
    eXtreme member
    14.11.2023. 22:49
    Zvuči okeT, nisam naravno to sve mogao da pohvatam od jedne epke u sred druge sezone LOL
  • JoxerTM
    eXtreme member
    14.11.2023. 22:09
    Uhvati kontekst.
    ADLI se obračunava sa ljagom iz vlatite prošlosti na način da bode oko sunarodnjacima koji su sramotne zločine protiv čovječanstva potisnuli, a usput gradi neviđenu dosad urotu ljudi i bića iz legendi tamo gdje je ne bi smjelo biti.
    Vrijeme je i da Irci naprave nešto slično.

    Ne moraš gledati ništa zapravo, ali meni bi bilo žao da si proputio scenu kakvu bogami dosad nisam vidio nigdje. Mejnstrim slične stvari neće raditi jer u se opekli (sjeti se merlinkinog abortusa), a ostali se (još uvijek) previše srame.
    Eventualno bi možda Miike napravio ovako nešto, ali evo, preduhitriše ga. I neka.
  • puppet_master
    eXtreme member
    14.11.2023. 18:29
    Aaaaa, vidolo sam, vidolo, paučić pravo iz pm, slatko. 

    Sviđa mi se, nevezano za tu scenu, scenografija, lepa je na oko serijica, nije moj broj iz previše razloga, no kažem, super izgleda a posebno mi se dopadaju i face, ne tek likovi, njihov kao karakter, preskakao sam koješta pa i ne znam išta o njihovom karakteru, nego baš face, nisu tipično ulickani, blistavi, sređeni, nego masa njih bangavih, šepavih, sa lošim zubima, ili pa žena sa napadnom šminkom, osećaš jeftini dezodorans sa trafike na njoj. Sjajno. No svi ti, hm, wizardi, hrišćanstvo, mitovi, novčići štatijaznam, ne mogu ti ja to gledati, nema te sile, ni paučića. 
;

{{message}}

{{item.title}}