Retribution - Nije vredno truda

Postoje neki filmovi koji izazovu bes kada ih pogledate. Retribution koji potpisuje Nimród Antal, čovek prilično zanimljive filmografije (A ViszkisMetallica Through the NeverPredatorsArmoredVacancyKontroll), jeste upravo baš takav. I to ne zato što je nešto naročito loš, već zato što je običan rimejk španskog El desconocido iz 2015. godine. Fun Fact: Postoje čak i filmovi - nemački Steig. Nicht. Aus! (2018) i južnokrejski Balsinjehan (2021) - s istom tematikom, pa se može reći da je ovo čak treći rimejk "Španca". Mnogo je, kume!!! Pa zar Liam Neeson i ekipa nisu mogli bar malo više da se potrude? Španski i ovaj film su kao "nebo i zemlja". Čak i veoma plitak pokušaj rimejka. 

Samo onaj ko nije gledao španski original, ili bilo koji od prethodna dva, može da pronađe bilo kakav smisao u ovom akciću. Liam kao čovek pred razvodom, bankarski savetnik koga zatičemo u luksuznom automobilu kako kreće na posao i usput namerava da odbaci svoje dvoje dece u školu. Ali, ispod njegovog sedišta je bomba, a misteriozni bombaš ima svoje sulude ciljeve. I usput seje smrt po istom principu, bombom pod kola, kolegama koje nisu imale sreću da se o njima snimi celovečernji film, kao što je to slučaj sa Neesonom. Počinje vožnja, koja ne sme da se zaustavi, jer će uslediti detonacija...

Uprkos svim scenarističkim propustima, za Retribution može da se kaže da film donekle drži pažnju do trenutka kada dođe do finalnog raspleta. Tada se i definitivno pretvara u tipično Neesonovo "mačo-ostvarenje", što apsolutno guši svaku mogućnost da se kvalitativno uporedi sa španskim originalom El desconocido. Jednostavno, primetno je da svi ponuđeni kadrovi zaostaju za onim što je još pre osam godina napravio Dani de la Torre u svom nagrađivanom uradku (između ostalih, film je dobio i dve Goya nagrade za najbolja španska godišnja ostvarenja - u kategorijama "montaža" i "zvuk" (Možete li da zamislite ovaj dobije bilo kakvu nagradu?).

Ne zamarajte se. Potražite original! Čak, iako ste Neesonov fan...

 

 

 

 • Komentari (13)

Za komentarisanje morate biti prijavljeni!

 • Black Raven
  Translator
  16.10.2023. 17:32

  Retribution (2023) vs. El desconocido (2015)

  moja preporuka je da obavezno pogledate original iz 2015, 
  pa tek onda razmislite o rimejku iz 2023.

  Od Nilsonovih filmova pogledajte, ako već niste, vestern Seraphim Falls (2006)
  [TUBE]B9sQ-6v9Wbw?si=Sz_bXDr5wzm-tQ6k[/TUBE]


 • Black Raven
  Translator
  16.10.2023. 17:14
  [QUOTE=bgvracar]
  Luis Tosar izmislio glumu za Nisona. Cool
  [/QUOTE]

  I jeste i nije. Nilson se za uloge borio 80-tih i 90-tih, 
  a tada je u Holivudskoj i Britanskoj kinematografiji bila stravično jaka konkurencija, 
  izborio se za nekoliko dobrih uloga ali to je ipak bilo nedovoljno da pokaže svoj glumački kvalitet u potpunosti. 
  Posle 2000te je uspeo da se progura u visokobudžetne 
  akcione filmove i tu ostao do danas, ali je glumački stagnirao. 

  Luis Tosar je vrhunski španski glumac, ali van Španije je niko i ništa, 
  da je rođen u Americi verovatno bi već dobio nekoliko Oskara. 

 • beogradski
  eXtreme member
  16.10.2023. 14:43
  Iako sam gledao original ipak cu odgledati