Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}
Američka fikcija najbolja

novosti

18.09.2023.

Američka fikcija najbolja

Filmska satira American Fiction dobila je nagradu publike na ovogodišnjem Toronto Film Festival (07.09.-17.09.).

Thelonious “Monk” Ellison (Wright) je ugledni pisac i profesor engleske književnosti. Ali njegovo nestrpljenje prema kulturnoj osetljivosti njegovih učenika ugrožava njegov akademski ugled, dok njegov najnoviji roman ne uspeva da privuče pažnju izdavača - oni tvrde da Monkovo pisanje "nije dovoljno crno".
Monk putuje u svoj rodni grad Boston kako bi učestvovao na književnom festivalu na kojem su sve oči uprte u prvog autora bestselera pod nazivom We’s Lives In Da Ghetto, knjige koju Monk odbacuje kao povlađivanje čitaocima koji traže stereotipne priče o crnačkoj bedi. U međuvremenu, Monkova porodica doživljava tragediju, a njegovoj bolesnoj majci potreban je nivo brige koji ni on ni njegov problematični brat (Sterling K. Brown) ne mogu sebi priuštiti.

Jedne noći, u naletu inata, Monk smišlja pseudonim za roman praveći svaki crni kliše koji može zamisliti. Njegov agent ga šalje velikom izdavaču koji odmah nudi najveći napredak koji je Monk ikada video. Dok se roman žurno prenosi u štamparije, a Holivud mu se udvara, Monk mora da se izbori sa čudovištem koje je sam napravio...

Reditelj i koscenarista ovog ostvarenja jeste Cord Jefferson, debitant kao reditelj, ali dobitnik Primetime Emmy za seriju Watchmen 2020. godine.

Scenario za film American Fiction nastao je prema romanu Erasure iz 2001. godine, čiji je autor Percival Everett.

  • Komentari

Za komentarisanje morate biti prijavljeni!

    ;

    {{message}}

    {{item.title}}