Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

Tarde para la ira ili jednostavna priča o osveti

Jedan dobar španski krimić... triler... drama... moderan vestern? 

Film sa tri naslova. U srpskim bioskopima prikazuje se kao "Osveta na čekanju", engleski prevod bio bi "The Fury of a Patient Man", a španski "Tarde para la ira".

U principu, ovo je jednostavan film. O osveti. Motiv tako poznat u filmskoj istoriji. 

Bila je pljačka juvelirnice. Nastradala je žena glavnog junaka, a otac jeu komatoznom stanju, zakovanza bolničku postelju. Uhvaćen je samo jedan bandit, i to onaj kojije čekao "drugare" u kolima, da pobegnu. Nakon što je "odslužio svoje", u zatvoru, po izlasku na slobodu otkriva da se neko "petlja" sa njegovom ženomi detetom. Taj "neko" je glavni junak. Iako se na prvi pogled čini, nema tu mnogo emocija prema ženi s kojom je imao i seks. Ona mu je poslužila samo kao mamac. Da dođe do njenog muža i otkrije ko su preostala tri pljačkaša koji nikad nisu uhvaćena...

Oni koji traže urnebesnu akciju, neće je dobiti. Ali, film je jedan od onih koji imaju priču da ispričaju, i to treba ceniti. Psihološka napetost je stalno prisutna, mada se nekima može činiti i da je karakterizacija likova nekako jednodimenzionalna. Zar takvi nisu bili i špageti-vesterni, sa Klintom Istvudom ili Đulijanom Đemom? Bez mnogo priče, revolveraš dođe u grad i reši stvar... Nema tu mesta za dva i po sata i CGI efekte. Film, kakvi su se nekad pravili. Lepo je podsetiti se.

U svakom slučaju, španski filmovi imaju taj neki feeling koji nam je mnogima blizak...

 

  • Komentari

Za komentarisanje morate biti prijavljeni!

    ;