Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings - Iznenađenje!

Najnoviji "Marvel", bez ikakve sumnje, jeste veliko iznenađenje za ljubitelje filmskog im superherojstva. Nakon što smo imali Black Panther, u kojoj je glavni superheroj bio crn, sada smo dobili i prvi film u kome gotovo isključivo glume ljudi žute puti, to jest Kinezi, te tako i prvog "celovečernjeg" kineskog superheroj. Da, to je Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings.

Shang-Chi jeste momak, rođen u braku vrhunskog viševekovnog nevaljalca koji poseduje magičnih 10 prstena i devojke iz magičnog plemena sakrivenog "tamo negde iza duge, u sred magične šume". I, sve je nekako "magično" u ovom filmu. Devojčino selo naseljavaju mitske magične životinje, a seljani su i branioci strašnog zla koje se nadvilo nad našu planetu. Uz pomoć džinovskog zmaja oni su uspeli da sateraju to zlo u obližnju pećinu i tu ga drže zatvorenog. E, ali seljani su i nezadovoljni što je lepa Chijeva majka za svog životnog saputnika odabrala zlog Wenvua i ne veruju da se ovaj preobratio zbog nje u dobrog momka. Zbog toga su joj oduzeli moći i prognali zaljubljeni par među obične smrtnike. Kada neki još nevaljaliji momci ubiju mamu Jiang Li, poludeli otac krenuće u osvetu uz pomoć magije deset prstena, što će ga neminovno ponovo okrenuti "tamnoj strani". Kada pobije one koji su krivi za smrt svoje supruge, povetiće život pravljenju najstrašnije bande na svetu, a svog sina Shang-Chija i ćerku Xialing obučavaće da postanu nemilosrdne ubice. Međutim, oni će pobeći, ne želeći da učestvuju...

Zapravo, sve ovo je bio uvod prilično kompleksne radnje. Film počinje tek sada, kada Shang-Chi živi kao obični 20-i-nešto godišnjak i radi sa svojom drugaricom Awkwafinom u ekskluzivnom hotelu u San Francisku, kao "parkirač automobila". Iznenada biva napadnut od strane vojske poludelog mu oca, te je prinuđen da posle puno godina ponovo prikaže svoje borilačko umeće. I, naravno, apsolutno fascinira drugaricu mu, koja mu se pridruži u suludoj predstojećoj avanturi. A, avantura jeste, bar mu tako kaže otac - vlasnik magičnih deset prstenova - pronalaženje mitskog sela odakle potiče majka Li, kako bi je oslobodio iz strašne pećine u kojoj je, kako "glasovi" kažu ocu, drže zarobljenu baš njeni sunarodnici...

Ima tu još dosta da se priča, a da se skoro uopšte ni ne mrdne "otpočetka". Ova prethodna dva pasusa tek su neophodan uvod da se bar naznači kompleksnost cele radnje, ali koja na kraju i nije uopšte toliko komplikovana da se ne bi razumela u potpunosti. Nagrađivani reditelj Destin Daniel Cretton (Just MercyThe Glass CastleShort Term 12I Am Not a Hipster), rođen na Mauiju, na Havajima, ponudio je zaista ekstravagantno "Marvel" ostvarenje, prepuno upotrebe borilačkih veština, fantasy-magije, azijskog "šmeka", a kao "šlag na torti" tu je i zmajevi dostojni The Hobbit: The Desolation of Smaug. Dvoje glavnih glumaca u filmu, Toni Leung kao otac i Simi Liu kao Shang-Chi, jesu velike azijske zvezde, te je i vidljivo da je ovaj film prvenstveno namenjen azijskom tržištu, te da se očekuje da tamo postigne neslućeni finansijski uspeh. Jer, potrebno je "Marvela" predstaviti Azijatima...

...što nikako ne znači da i mi, s ove strane sveta, ne možemo uživati u ovom, ipak, nesvakidašnjem superherojskom filmu. Naravno, postoji preduslov da kapirati svu tu "istočnjačku filozofiju", te da su vam Bruce Lee i Jackie Chan bliski bar koliko The Avengers. Konačno, tu su, čini mi se, jedina dva glumca koji nisu Azijati, ali dovoljno upečatljiva - Ben Kingsley (nisam baš siguran da je, uprkos "vrcavosti" uopšte bio neophodan u filmu) i Florian Munteanu, rumunski snagator i bivši bokser u ulozi glavnog pomagača zlog oca (koji umesto jedne ruke ima neku "montažnu" sablju).

I, da, film ima dve post-credit scene - ostanite do kraja. Mada ja i dalje mislim da je generalno takva stvar još jedna "moderna" holivudska glupost, ali ko bi čitao sva ta imena s odjavne špice da nije tako...

 

 • Komentari (5)

Za komentarisanje morate biti prijavljeni!

 • 04.09.2021. 23:23
  DC i Marvel igrani filmovi ne prate stripove o tome  to sam vec komentarisao. I onda procitam post da vidim utiske. Pise se i jedno i drugo samo sto se Azijat i Azijatkinja pisu u ekspresivnom smislu sa negativnim prizvukom ako je to uopste bitno.
 • KrazyM
  Senior translator
  04.09.2021. 15:10
  Baš da je ugodno iznenađenje, pogotovo nakon osrednjeg Marvelovog Black WIdow. Borbe su prave Jackie Chan/Bruce Lee uz stripovski štih, taj dio mi se posebno sviđa, Nisam očekivao ovakvu dozu fantasyja, ali me ne iznenađuje jer Istok je prepun pripovijesti do kojih češće (vjerujem) i danas drže barem u pričama i filmovima, za razliku od Zapada. Svi glumci su mi spot-on, osim Awkwafine, ona mi je jako nezanimljiva glumica jer uvijek ostavlja dojam kao da se previše trudi, isforsirana je (ali mislim da je to više moj problem). U svakom slučaju, odličan dodatak Marvelovom svijetu i definitivno moja preporuka za pogledati ga u kinu za pravi doživljaj.
 • silent_passenger
  Senior translator
  03.09.2021. 14:43
  Prvo ću reći - pop***** ću od ovog Foruma! Svaki put mi obriše poruku uz neku glupu grešku i onda moram kucati sve iospočetka.

  Dakle - svi mi s koji smo odrasli u 80-ima uz EKS I Super EKS Almanah zasigurno ćemo pogledati film o jednom od naših omiljenih junaka. 
  S druge strane, postoji i razočaranje u startu jer neke stvari su izmijenjene (navodno da ne uvrijede Kineze - iako se po običaju radi o lošoj holivuđanskoj procjeni po mom mišljenju) pa tako glavni negativac nije Fu Manchu, već Mandarin (koji je de facto glavni neprijatelj Iron Mana u Marvelovom univerzumu), a nema ni fatalne Fah Loh Muee... Stoga ipak malo skepse i prije samog gledanja.