Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

Bacurau - Hipersenzitiva...

Brazilsko-francuski moderni vestern. Kombinacija Out of Rosenheim (poznatijeg kao Bagdad Cafe) i The Magnificent Seven, odnosno njihova parafraza. Nagrada žirija na Kanskom festivalu.

Neobične konstrukcije, 130 minuta besprekorne misije udubljivanja u ljudske duše i njihovo prokletstvo. Priča o žiteljima potpuno zabačenog mesta Bacurau, negde u nedođijama Brazila, tik pred lokalne izbore. Nedefinisanog vremena, reklo bi se negde u skorijoj budućnosti. Okolinom vladaju birokrate koje su sagradile branu i Bakuarancima oduzeli pravo na tekuću vodu (svaka sličnost je...). Njima voda stiže u jednoj cisterni, s vremena na vreme, ali sada ta cisterna bude izbušena na putu. Ko je to učinio?

Sijaset živopisnih likova, svaki sa svojom pričom i životnim problemima. Bakuaranci su siromašni i ponosni. Imaju i muzej. Oni ne žele da prihvate milost lokalnog kandidata za gradonačelnika, koji je nekad bio jedan od njih. U svojoj praznoglavosti, on im doprema i knjige za bakuaransku biblioteku zarđalim kamionom pokupljenim s nekog gradilišta i istovaruje ih onako kako se to radi sa šoderom.

Još spektakularno jakih slika koje se uvlače pod kožu. Gde je granica ljudskosti i koja je cena? Kada se u drugom delu filma nad seljane nadvije tajanstveni dron u obliku vanzemaljskog letećeg tanjira, koji simbolizuje kraj jednog i početak drugog "Filma",  cela priča poprima odlike hiperstilizovanog udžbenika o opstanku u smutnom vremenu.

Sonia Braga i Udo Kier kao veteranska potpora nama potpuno nepoznatim glumcima. Rediteljski par Juliano Dornelles Kleber Mendonça Filho. Ovaj drugi reditelj i filma Aquarius koji je dobio čak 46 nagrada na različitim filmskim festivalima. Imena o kojima itekako treba voditi računa.

Bacurau to možemo biti svi mi. Tamo neka nedođija, pa im još isključe vodu i struju...

  • Komentari (2)

Za komentarisanje morate biti prijavljeni!

  • aleksayu
    eXtreme member
    01.11.2020. 18:00
    Briljantan komentar.Gledam ovo Viline, druze moj.
  • Vilin
    eXtreme member
    13.01.2020. 21:13
    Ovo je jedan od retkih filmova koji me je zbunio. Krenuo sam da ga gledam sa predubeđenjem da ću gledati dobru brazilsku socijalnu dramu, sa elemenitma suptilnog humora, a posle odgledanog filma nisam bio siguran da li sam odgledao žestoku kritiku oštro podeljenog, raslojenog društva siromašnih i ultra bogatih ili zombi triler? Mislim da je film ipak fantastična, brutalna opservacija postojećeg stanja. Bravo!
;

{{message}}

{{item.title}}