Terminator: Dark Fate: Daleko od oduševljenja

Džaba im i Linda Hamilton i Arnie, kad nisu uspeli da smisle ništa što bi ovaj, šesti u redu, zaista razdvajao od ostalih, Tako, The TerminatorTerminator 2: Judgment Day i dalje ostaju neprevaziđeni, a ovaj Terminator: Dark Fate brzo pada u kategoriju zaborava kao manje-više i Terminator 3: Rise of the MachinesTerminator SalvationTerminator Genisys (ova poslednja tri baš tim "kvalitativnim" redom).

Teško je oceniti ovaj poslednji uradak, a baš mu dati pozitivnu ocenu po pitanju smislenosti. Ej, ovo je kao direktni nastavak drugog filma iz serije??? Kao da prethodna tri i nisu snimljena! I to objašnjeno jednostavnom tvrdnjom o alternativnim tokovima naših stvarnosti??? Pa, ajde, molim vas! Mogli su nešto bar malo ozbiljnije da smisle. Puj-pike ne važi sve ono što se dešavalo u trećem, četvrtom i petom filmu. Christian Charles Philip Bale nije ni postojao? Really??? John Connor je ovde ubijen još dok je bio kompjuterski generisani tinejdžer Edward Furlong? Ne znam kako vama, ali meni ovakav rasplet liči na svetogrđe prema prvom, a pogotovo prema drugom filmu.

Ako manemo ovaj (bes)smisao objašnjenja radnje u ovom filmu dobićemo, ipak, podnošljiv akcioni blokbaster, kojim je rukovodio i ne baš preterano filmski iskusni Tim Miller (Deadpool)  Neki ovom filmu čak zameraju i previše insistiranja na feminističko-meksičkom "angažovanju", ali, ostavljajući na stranu sve eventualne ideološke potporuke, ostaje utisak da se moralo bolje bar po pitanju "suvog" kvaliteta. 

Kao da je neko prepisao scenario prvog, a pogotovo drugog filma, malo "kozmetički" doterao i to je to. Sada je dobrica iz budućnosti izvesna "unapređena žena" Grace (Mackenzie Davis), koja treba po svaku cenu da zaštiti izvesnu Dani Ramos (Natalia Reyes), a koju iz nedokučivih razloga običnim smrtnicima progoni najstrašniji dosad Terminator iz budućnosti (Gabriel Luna). Arnie je, u međuvremenu, postao penzioner iz Teksasa, a Linda je, u međuvremenu, nakon što joj je isti ubio sina, postala "ubijaciča" Terminatora, nevoljena čak i od strane ovdašnjih pripadnika reda i mira.

Svi oni su okupljeni u cilju našeg dvosatnog zamajavanja. Naravno, to rade rutinski, pa vreme proleti u akcijašenju, bez vremena da razmišljate o razlozima kontinuiteta s onim što ste videli u prethodnih pet filmova. Zato, kad se stvari slegnu, i izađete iz bioskopa, shvatite da postoji milion pitanja, svedenih na samo jedno - krucijalno - zašto je Terminator: Dark Fate uopšte bio potreban? Odgovor je jednostavan, mada neželjen - Holivud je postao mesto gde se sve vrti oko para, a najnoviji Terminator jeste pokušaj da se franšiza oživi nekim novim licima. kako bi isti taj Holivud dobio i sledeći nastavak. Pa, onda još jedan i još jedan. Bar alternativnih istorija ima koliko voliš. A, kad dosade ovi novi glumci (meksikanka Reyes, pre svih), doći će neki novi. Uz, naravno, gotovo isti scenario...

Zato ovo i nije film za one koji se kunu u Arnija i Saru Konor...

 

 • Komentari (17)

Za komentarisanje morate biti prijavljeni!

 • 07.11.2019. 00:28
  Izjava je vrlo jasna, nema potrebe za preteranim analiziranjem i potezanjem imbecila, sisa i Kineza.

  U tom žanru poslednjih godina se teško nalaze uspešni filmovi bilo kod publike ili kritike (takozvani hitovi, nije baš dvosmislena reč), a da su nov proizvod, pa makar se i služili nekim već viđenim postavkama. Producentima je bezbednije igrati na kartu nečega što već ima svoju publiku nego na nešto novo što tek treba da se dokaže. U vreme kada je nastao Terminator je bilo dosta filmova koji su vrlo brzo dosegli kultni status i do danas to ostali. Sada je takvih filmova osetno manje.

  Sve rečeno je, naravno, inspirisano time što je novi film iz ove franšize bukvalno prekrajanje prvog i drugog. Stoga i komentar o manjku svežih ideja.
 • JoxerTM
  eXtreme member
  07.11.2019. 00:19
  Što ta izjava uopće znači?
  Hit u kojem smislu? Da je zabavan 50torici imbecila pa zato svi moraju pogledat (Technopriests dio na temu zašto je 90% svega sranje)? Ili da je razvikani mediokritet sa sisama (Transformers)?
  Nema novih ideja nego su adaptacije i reciklaža? Šta, kineski "Wandering Earth" je prepun starih ideja koji su pogledala 2 čovjeka, film totalno podbacio?

 • 06.11.2019. 22:51
  U SF žanru i sl. odavno nije bilo novih ideja koje su uspele da budu veliki hit. Uglavnom neke adaptacije i kretanje iz početka.