Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

Unplanned zabranjen u Kanadi

novosti

27.05.2019.

Unplanned zabranjen u Kanadi

Neverovatne vesti stižu iz Kanade. Film Unplanned neće biti prikazan u zvaničnoj distribuciji, pošto nijedna kuća nije pokazala interesovanje da ga uvrsti u svoj repertoar, uprkos sasvim solidnim rezultatima koje je postigao na drugim tržištima.

Kada se zna da film sasvim jasno izražava stav koji govori protiv abortusa, ova odluka itekako dobija odlike političke cenzure.

Film je zasnovan na istinitim događajima, a govori o Abby Johnson, jednoj od najmlađih direktora klinike za planiranu trudnoću u SAD. Bila je umešana u 22000 abortusa i bezbroj savetovanja u vezi s reproduktivnim organima žena. Ujedno, postala je i aktivistkinja za prava žena po ovom pitanju, sve dok jednog dana nije videla nešto što ju je zauvek promenilo. A, to što je videla bio je ultrazvučni snmak fetusa starog 13 nedelja koji se bori protiv ginekoloških instrumenata korišćenih u pokušaju prekida trudnoće...

Budžet Unplanned bio je šest miliona dolara, a zaradio je 18 miliona dolara od dosadašnje distribucije. Producenti su, ipak, uspeli da upriliče "slobodnu" projekciju u gradu Edmontonu, na kojoj je prisustvovalo 3000 ljudi. 

U Kanadi je abortus legalan tokom bilo kog perioda trudnoće. Tamošnji distributer Cineplex Entertainment and Landmark Cinemas" odbio je da prikaže film, uz obrazloženje da je "sadržaj mnogo više stvar trenutne provokacije, nego isneterovanja publike".

Abby Johnson, aktivistkinja o kojoj film i govori, izjavila je da nije iznenađena odlukom kanadske vlade da odbiju prikazivanje filma, što smatra - "cenzurom". "Pitam se čega se plaše?" 

Da li biste vi gledali ovaj film čije je "Variety" kritika sažeta u podnaslov - "Nije dobra drama, ali je dobra propaganda"?

  • Komentari

Za komentarisanje morate biti prijavljeni!

    ;

    {{message}}

    {{item.title}}