Otvoren festival PlayUK

novosti

17.02.2017.

Otvoren festival PlayUK

Prikazan "T2 Trejnspoting"

Festival novog britanskog filma PlayUK svečano je otvoren u Kulturnom centru Beograda premijerom „T2 Trejnspoting“, nastavkom kultnog britanskog filma. U okviru događaja, u Filmskoj galeriji u foajeu Dvorane Kulturnog centra Beograda, ambasador Velike Britanije u Srbiji Denis Kif otvorio je i izložbu „TREJNSPOTING: Pa šta ste radili... ovih 20 godina?“ autora Maje Medić i Stefana Arsenijevića, koja preispituje fenomen samog filma i njegov uticaj na publiku u Srbiji.

Festival novog britanskog filma PlayUK, koji British Council organizuje od 16. do 19. februara, okupiće bioskopsku publiku u Beogradu, Podgorici, Prizrenu, Sarajevu, Skoplju i Tirani na premijerama deset igranih i dokumentarnih filmova aktuelne britanske produkcije.

Reditelj Derrick Borte u filmu „London Town“ oslikava život radničke klase u predgrađima Londona tokom 1979. godine. Porodice sklapaju kraj sa krajem, a nezaposlenost raste iz dana u dan. Četrnaestogodišnji Shay Baker odrasta brzo, dok se cela porodica bori da ne potone i ostane na površini. Nakon što mu stigne kaseta sa najnovijom muzikom iz Londona, zvuci sastava „The Clash“ ga obuzimaju svojom sirovom energijom i odvlače u novi svet.

Drama „Una“ je debitantski film reditelja Benedicta Andrewsa. Zasnovana na predstavi „Blackbird“ Davida Harrowera, „Una“ donosi emotivnu priču o mladoj ženi koja kreće u emotivnu potragu za svojom prošlošću. Sa očajničkom željom da sazna da li još uvek znači nešto Rayu, Una će se uputiti na njegovo radno mesto i suočiti ga sa bolnom istorijom koja je proganja. Njihov susret nakon 15 godina otvoriće brojne rane i nerešene dileme, a potisnute strasti i žudnje će isplivati. Slojevi laži, zabranjena ljubav i nenadani susret prete da poremete njihove živote. Uloge tumače Rooney Mara, Ben Mendelsohn i Riz Ahmed.

 

„Priznanje“ (The Confession) je prvi dugometražni dokumentarac Ashishija Ghadialija. Film prati Mozzama Begga, muslimana iz Engleske koji je iskusio brojne sukobe. Od pružanja podrške mudžahedinima, preko zatočeništva u zatvorima Bagram u Avganistanu i Gvantanamo, pobunjeničkih obuka u kampovima u Siriji, do zatvorskih ćelija Belmarša u Britaniji, Mozzam Begg iz prve ruke priča o širenju džihada u današnjem svetu i reakciji Zapada.


Justine (Brie Larson) organizuje sastanak između dvojice Iraca (Cillian Murphy, Michael Smiley) i bande koju predvode Vernon (Sharlto Copley) i Ord (Armie Hammer) u napuštenom skladištu u Bostonu, sedamdesetih godina prošlog veka. Pritisak na sastanku se povećava, jer oružje koje se prodaje nije ispravno, a ispaljuje se metak i kada nije planirano… Uslediće borba za preživljavanje tokom sat i po trajanja filma „Unakrsna vatra“ (Free Fire). Martin Scorsese i Emma Tillinger Koskoff su izvršni producenti filma, dok režiju potpisuje reditelj Ben Wheatley.

„Bobby Sands: 66 dana“ (Bobby Sands: 66 Days) je priča o svakodnevnici u centru turbulentnog i tragičnog sukoba, koja se pretvara u neverovatnu priču mladog idealiste koji je gladovao do smrti kako bi sačuvao integritet republikanskog pokreta kojem je verno služio. Film pokazuje kako je Sends postao tvorac sopstvene sudbine i prati njegov uspon do mesta u svetskoj istoriji.
U leto 1983. godine, samo nekoliko dana pre rođenja svog prvog sina, pisac i teolog John Hull je oslepeo. Da bi ponovo našao smisao života, počeo je da vodi dnevnik na kasetama.

 

Film „Beleške o slepilu“ (Notes on Blindness) istražuje unutrašnji svet slepila, oslanjajući se na originalne snimke Johna Hulla i prikazuje slepilo koje obuhvata snove, sećanja i maštovit život.

 

U centru komedije „Veštine odrastanja“ (Adult Life Skills) je Anna, koja se približava tridesetoj godini, a živi kao pustinjak u maminoj bašti i snima video materijale u kojima su glumci njeni palčevi. Univerzalna priča o samopouzdanju i dostojanstvu, nasmejaće i najtvrđa srca, ali i postaviti pitanje „Kako naći mir sa samim sobom?"


Na programu PlayUK naći će se i dokumentarni film „Čovek iz Movaksa“ (The Man From Mo’Wax), koji prikazuje izvanredan život i karijeru DJ ikone, muzičkog producenta James Lavelle-a. U glavnim ulogama pojavljuju se DJ Shadow, 3D iz sastava Massive Attack, Futura, Ian Brown, Grandmaster Flash i Josh Homme.

Četvorodnevni festival novog britanskog filma PlayUK donosi i film „Najbolje od njih“ (Their Finest), koji predstavlja duhovit i romantičan prikaz mlade žene koja pronalazi svoj put, u haosu rata, ali ujedno otkriva i filmove. Glavna junakinja Catrin (Gemma Arterton) 1940. godine u Londonu, radi kao scenarista i pokušava da organizuje glumce i filmsku ekipu, kako bi snimila film koji će da istovremeno podigne raspoloženje nacije, ali i inspiriše Ameriku da uđe u rat.

  • Komentari

Za komentarisanje morate biti prijavljeni!