Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

IMDB pred tužbom

novosti

15.04.2019.

IMDB pred tužbom

Najveći svetski filmski sajt, izvor vaskolikih informacija u vezi "sedme umetnosti", dospeo je u nešto što bi se moglo nazvati... pa - "negativan medijski publicitet". I, povod za eventualnu sudsku tužbu!

I, nikada ne biste pogodili zbog čega...

Jer, dvoje glumaca "transrodne orijentacije" pokrenula su kampanju protiv čuvenog sajta, zbog toga što njegovi urednici već duže vremena odbijaju da sa IMDB uklone biografske podatke u kojima navode njihova prava (krštena) imena!

Postoji i izraz za ovakvu "anomaliju" - po glumcima IMDB se bavi "Deadnaming-om", odnosno nazivanjem transrodnih glumaca imenima koja su imali na rođenju, a koja više ne postoje, jer su ih promenili!

Glumci tvrde da IMDB to radi bez njihove dozvole, što ih "izlaže stresu i potencijalnom uznemiravanju i diskriminaciji, posebno od strane onih koji rade na zapošljavanju glumaca u Holivudu".

Takođe, glumci navode da su se više puta obraćali IMDB-u, ali da "nisu uspeli da reše problem", jer urednici kažu da su u pitanju "javne informacije i da oni nemaju prava da ih sakrivaju od javnosti". Usled svega glumci, koji žele da ostanu anonimni, nagovestili su i da  "zadovoljštinu" mogu da potraže i na sudu! 

Moderna vremena, zar ne?

 

 

  • Komentari (13)

Za komentarisanje morate biti prijavljeni!

  • Stole Haringa
    eXtreme member
    27.04.2019. 00:12
    [TUBE]IiSVvawY7aE[/TUBE]

      Ne, nije ovo Monti Pajton, ova smejurija je naša realnost. Trebaće mi rečnik ako kojim slučajem čika IMDB odoli i dozvoli ovako nešto. Treba sve to zapamtiti.

      U stvarnom životu, ako neko poput moje malenkosti, ili bilo koji drugi pojedinac koji ne pripada ovoj šarenoj grupi,.nazove nešto pravim imenom, rizikuje da ga proglase fašistom, netolerantnim, zatucanim, homofobom (dopisati po želji) koji može za to mgnusno delo i pravno da odgovara. Navedene epitete, možda i tužbu, dobiću od silnih boraca za ljudska prava i nvo parazita, ako u  slučaju da ženu na funkciji guvernera nazovem guvernerkom. Isto mi sledi i ako je nazovem guvernerkom jer tad pretpostavljam kojeg je pola. U oba slučaja sam kriv jer povređujem nečija osećanja i kršim rodnu ravnoprabnost sa kojom aktivisti odacno već upoznaju decu u školama. Za sads je to neobavezno sa tendencijom da postane obavezno.

      Nadam se da ova vest nije tačna, a ako jeste, ne daj se čika IMDB.


  • Stole Haringa
    eXtreme member
    23.04.2019. 03:35
      Kirk Daglas i zilion drugih glumaca, pevača i drugih ljudi i umetnika iz navedenog razloga menjaju ime. Retko kad ga menjaju ili ne koriste poput pokojnog Princa koji je morao da ispoštuje ugovor.

      Briga i mene da li ko menja pol i šta radi u svoja četiri zida. Nije to problem, problem je rodni ključ. Našisah gore da su se pobunili što Šarliz Teron ima u filmu lezbejsku scenu a nije lezbejka u privatnom životu. Što će reći, po njima samo homoseksualci moraju da glume homoseksualce. E to je već ono što zovu pozitivna diskriminacija iliti rodni ključ. Ne mora da bude važno da li su dobri ili nisu u svom poslu, oni smatraju da  imaju prednost jer su "diskrimisani". Ako to neko ne isprati ili ispoštuje do kraja on je klerofašista, zatucan, retrogradni nazadni element (dopisati po želji) a može da bude i tužen, da snosi zakonske posledice zbog svog stava da nije demokratija kad manjina vlada nad većinom. Mislim da je to ono što IMDB želi da izbegne. Da bi znali ko je ko morali bi svakodnevno da proveravaju ne samo LBGT već i ostalu populaciju u filmskom svetu. Tamo ne pišu samo imena glumaca već i reditelja, montažera...

      Opet, nije tema i ne znam kako je u drugim državama. Kod nas postoje nvo udruženja koja bi decu da uče seksualnom obrazovanju. Gledao sam kako tvrde da u svakom razredu u Srbiji ima četvoro dece koje su žrtve seksualnog nasilja. To je presna laž mkoja je poslužila kao uvod za uvođenje novig udžbenika i predmeta. Dete predškolskog uzrasta treba da zna šta je analni seks, da je gej okej itd. Kako se saznaje da je gej okej ili nije. Pa lako, po njihovom učenju treba da se isproba. To se u narodu zove podvođenje. Mene ne zanima šta ko ima u novčaniku ili kakve su mu seksualne sklonosti ali ću morati to da znam. Mogu nekog nenamerno da uvredim i da zbog gluposti odgovaram. A mogu da budem i oklevetan jer diskriminisanima se veruje.

      Ne tako davno Francuzi su snimili genijalnu satiričnu komediju Le placard (2001) u kojoj su obradili "diskriminaciju" do kraja.

     
  • kadetoni
    Moderator
    23.04.2019. 02:24
    [QUOTE=Stole Haringa]
    Postoji i izraz za ovakvu "anomaliju" - po glumcima IMDB se bavi "Deadnaming-om", odnosno nazivanjem transrodnih glumaca imenima koja su imali na rođenju, a koja više ne postoje, jer su ih promenili!

     Jasno je zašto IMDB ne želi da izađe u susret paru nezadovoljnih i frustriranih glumaca koji su jednom a možda i više puta promenili pol. Jedini način da zaista znaju šta su je da im neko svaki dan gleda u gaćeDead[/QUOTE]

    Stole, imena postoje da se po njima nekoga zove, a ako neko promeni ime znači da ne želi da ga neko više tako zove, nego novim imenom.  

    A to što oni manjaju pol, baš me briga dok mene ne teraju da promenim.  LOL

    Nekulturno je gledati drugome u tanjir, novčanik, gaće... 

    -------------------------

    Mahoni, jeste tako.  

    Ali, istina je negde tamo.  LOL

;

{{message}}

{{item.title}}