Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

Predstavljamo takmičarski program FEST-a

novosti

10.02.2017.

Predstavljamo takmičarski program FEST-a

Biće prikazano 15 filmova iz 12 zemalja

Filmovi u ovom programu takmiče se za nagradu Beogradski pobednik, a žirijem koji je dodeljuje predsedava domaći reditelj Srdan Golubović.

Dva filma u glavnom programu bave se jednom od najaktuelnih tema sadašnjice – terorizmom, a to su Crni vetar Huseina Hasana Alija (Irak, Sirija) i Lajla M. holandske autorke Mijke de Jong.

Premda se prvi bavi ovom zastrašujućom modernom pošasti kroz prizmu ljubavne priče u okupiranom Sindžaru, drugi je moderan ženski pogled na islamofobiju koja vlada Evropom, a iz perspektive mlade i radikalne muslimanke.

Iranska kinematografija je tokom poslednje dve decenije jedna od vodećih u svetu, a odande stižu dva filma: Inverzija Behnama Behzadija, koja se bavi preispitivanjem liberalnih ubeđenja mlade žene iz Teherana...

i Malarija Parviza Šahbazija, u kojoj prilično slobodnoumna devojka lažira svoje kidnapovanje pred bratom i ocem.

Iz Rusije u glavni takmičarski program dolaze filmovi (M)Učenik Kirila Serebrenikova, priča o etičkim previranjima jednog mladića, kao i Pikova dama Pavela Lungina, koji se bavi nesvakidašnjom sudbinom žene za kartaškim stolom.

Posebno je eskcentričan grčki festivalski, pa i bioskopskog hit, Toplotni udar Argirisa Papadimitropulosa, izrazito duhovit film koji se bavi izvitoperenom odnosu prema bliskosti.Eva Haima Tabakmana (Izrael) je intimna priča o braku koji biva uzdrman kada suprug otkriva da na drugom kraju grada, u stanu koji se vodi na njegovo ime, živi nepoznati muškarac.

U konkurenciji su još i: Hartston Gudmundura Arnara Gudmundsona (Danska, Island), priča o odrastanju dva dečaka u malom ribarskom selu na Islandu...

Ovi dani Djuzepea Pičionija (Italija), priča o četiri prijateljice koje na putu preispituju svoje međusobne odnose i planove za budućnost...

kao i Toril Lorena Tejsiera (Francuska), intrigantni triler o mladom čoveku koji odlučuje da počne sa uzgajanjem marihuane kako bi mogao da plati račune.

Slovačko-češko ostvarenje Učiteljica Jana Hrebejke je drama smeštena u Bratislavi, tokom poslednjih godina komunističke vladavine, a bavi se odnosima moći u jednoj srednjoj školi.Region u glavnom takmičarskom programu predstavljaju čak tri ostvarenja, a od toga jedan iz Slovenije: Noćni život poznatog slovenačkog autora Damjana Kozolea, psihološka drama u kojoj se sredovečna žena bori sa iznenadnom smrću svog supruga.

Jedan od dva filma iz Hrvatske jeste treći dugometražni film Nevia Marasovića, Goran, pitoreskni triler, neobično stilizovan i odsečan. Celokupna estetika filma veoma podseća na skandinavska ostvarenja, a interesantno je da scenario upravo potpisuje Germund Gisvold, norveški autor.

Hrvatska u glavnom takmičarskom programu 45. FEST-a kao svog predstavnika ima i debitantski film mlade hrvatske rediteljke Hane Jušić, koje se nalazi među najvećim prošlogodišnjim osveženjima u regionalnim kinematografijama. Ne gledaj mi u pijat govori o skučenosti u svakom smislu, materijalnom i figurativnom, i to hrabro, kroz vizuru mlade glavne junkinje.

  • Komentari

Za komentarisanje morate biti prijavljeni!

    ;