Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

Prva frka sa FEST-a

novosti

02.02.2017.

Prva frka sa FEST-a

Zašto film "Stado" nije uvršten u program!

Na ovogodišnjem FEST-u neće biti prikazan film "Stado", koji je režirao Nikola Kojo, i koji se u srpskim bioskopima bliži 200-hiljaditom gledaocu. 

Zbog čega nema "Stada" na prestižnoj filmskom smotri, bilo je i jedno od pitanja organizatorima ove manifestacije na novinarskoj konferenciji. Oni su dali odgovor kakav jesu, a Nikola Kojo uzvratio je u medijima izjavom da on "ni ne želi da bude deo srpske elite u ovom trenutku"!

Uzvratila je "selekciona komisija" FEST-a, s zvaničnim saopštenjem:

Povodom istupanja autora filma ''Stado'' u javnosti zbog činjenice da njihov film nije uvršten u selekciju domaćih filmova na 45. FEST-u:
Smatramo da je insinuiranje da je u pitanju ''cenzura'', ''kukavičluk'' ili nekakav ''elitizam'' neodgovorno spinovanje zarad sticanja jeftinih poena kod publike, i zloupotreba činjenice da živimo u državi gde u svim sferama itekako postoje pritisci te vrste. Upravo zato je važno biti precizan prilikom pokazivanja prstom.
Selekciona komisija 45. FEST-a u kategoriji ''Srpski film'' je radila potpuno nezavisno, bez ikakvih konsultacija sa upravom FEST-a, a kamoli političkih ili bilo kakvih drugih pritisaka. Komisija stoji iza svojih odluka, koje su, u najvećem broju slučajeva, donošene jednoglasno (uz opasku navedenu u zapisniku da smo sveukupno razočarani kvalitetom ovogodišnjih domaćih filmova; kao i zabeleženo izuzimanje pojedinih članova komisije iz glasanja u situacijama u kojima je moglo biti konflikta interesa).
Članovi komisije ne smatraju da je bila potrebna nekakva naročita građanska hrabrost snimiti komediju sa ispuštanjem gasova, po realizaciji nalik skečevima u novogodišnjem programu, ko-finansiranu državnim novcem, kao ni da je isticanje nekoliko opštih mesta o partokratiji dovoljno da bi se film kategorisao kao ''subverzivni''. U tom smislu, ne vidimo zašto bi bila potrebna ''hrabrost'' da se film ''Stado'' izabere.
Gledanost u bioskopima je važna, i naravno da delimo mišljenje da je bez toga nemoguć opstanak domaće kinematografije, ali to što je neki film ''najgledaniji'' ili finansijski najuspešniji, nikad u istoriji svetske kinematografije nije značilo da će zbog toga automatski biti uspešan na festivalima. Inače bismo gledali ''Posetioce 3'' u Kanu ili ''Fast and the Furious'' na dodeli Oskara. Ili ''Vojnu akademiju 3'' i ''Braću po babine linije'' na FEST-u. Što je, naravno, potpuno legitimno, ako neka buduća selekciona komisija bude donela takvu odluku. Mi smo u malo drugačijem fazonu.
I na kraju – smatramo da FEST nije, i nikad nije bio ''elitistički''. Niti su članovi ove komisije delovi nekakve ''elite''. Smatramo da odluke o državnom finansiranju projekata u poslednjih 10ak godina ponajviše svedoče o tome.
U želji da se populizam ostavi političarima, i da FEST ostane što i jeste bio svih ovih godina, svetionik i praznik za sve ljubitelje kinematografije,
Pozivamo vas na druženje od 24. februara,
Članovi selekcione komisije,
Stevan Filipović
Nikola Ljuca
Sandra Perović

  • Komentari

Za komentarisanje morate biti prijavljeni!

    ;

    {{message}}

    {{item.title}}