Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

Uspjeh - Usp(j)ešno!

Već sama činjenica da iza ovog projekta stoji HBO, dovoljna je da zaintrigirira. Kada tome dodate da je u pitanju zaista dobro napravljena "domaća" kriminalistička serija, nema niti jednog razloga da se ne udubite u svih šest epizoda, kao hipnotisani ponavljajući onu mantru "Konačno smo postali sv(ij)et"...

Scenario koji je napisao Marjan Alčevski pobedio je na konkursu "HBO First Draft", među još 446 pristiglih radova, raspisanom za seriju čija bi se radnja dešavanja na području Adria regije. Bilo je to prvi put da HBO organizuje nešto slično, pa je razumljivo što je njihova inicijativa pobudila ogromno interesovanje. I, eto, tu negde oko početka godine Gospodnje 2019-te, imali smo priliku da se uverimo u to šta je urađeno. I, mora se reći - "kapa dole!".

Četvoro ljudi iz različitih socijalnih miljea, igrom sudbine, budu upleteni u ubistvo sina lokalnog "kontroverznog novokomponovanog biznismena". Jedan od njih je poznati arhitekta, koji treba da bude glavni u predstojećem velelepnom, ali takođe kontroverznom građevinskom poduhvatu "spuštanja grada Zagreba na reku" (poznato i u priči o Bg, zar ne?), drugi je momak koji očekuje da ga svakog trenutka sa ženom i bolesnim detetom isteraju iz stana, jer nema više novca da baci otplaćuje rate, treća osoba jeste službenica inkriminisane banke u neuspešnom braku s mužem ovisnikom od klađenja i slot-mašina, dok je četvrta drčna i seksualno (pre)slobodna provokativna tinejdžerica, koja pomenutom "mafijaškom sinu" služi kao ljubavnica. 

Dakle - ubistvo! I, posledice. Tu je i uporna inspektorica, opterećena i smrću svoje sestre-bliznakinje, za koje krivi "još većeg kontroverznog biznismena", koji i stoji iza zagrebačkih novogradnji, ali da li i iza pomenutog "glavnog" ubistva? 

Može li se istina sakriti? Ili ponovo napisati?

Snimljeno je šest epizoda serije, i, mada se priča čini zaokruženom, postignut je efekat neophodan kod uspešnih serija - čini se da tu ima mesta za "dodatak"! Jer, ne samo da se s nestrpljenjem očekuje "prelaz" između jedne epizode u drugu, već se čini da i nakon šeste odgledane - jednostavno - "može još"!

Ne znam da li producenti nameravaju da snimaju i drugu sezonu, ali, "štofa" ima. Ne, kao, recimo, u srpskom krimi-pandanu Ubice mog oca, već mnogo više kao u varijanti Bron/Broen. Dakle, jednoj visokostilizovanoj seriji, koja neće gubiti s sledećim sezonama, ali će svakom novom epizodom doprineti celokupnom utisku o postignutoj vrednosti.  

Ono, dakle, što Uspjeh čini "za stepenicu boljim" jeste baš ta "patina" svojstvena za produkciju koja ju je proizvela, ali i psihološka isprofilisanost likova kojim dominira scenario. Jedina zamerka bila bi što sudbine nekih od njih nisu objašnjene "do kraja", ali to baš i može da bude prednost pred drugu sezonu. Napred Marjan, napred reditelj Danis Tanović, napred glumci koji ste tako dobro odigrali svoje uloge - Marija Škaričić, Iva Mihalić, Tara Taler, Uliks FehmiuToni Gojanović, Goran Bogdan... ma svi od reda, napred HBO! Standard je postignut, valja ga unapređivati...

  

  • Komentari (13)

Za komentarisanje morate biti prijavljeni!

  • dzindzin16
    eXtreme member
    21.05.2022. 15:50
    Serija ima rupa, nelogicnosti, naivnosti ali dovoljno dobro izgleda u globalu, da se ovih 6 epizoda lako odgledaju.Nisam ovako nesto iz Hrvatske do sada gledao i verovatno mi je ta da kazem "egzotika", uticala na generalno dosta pozitivni utisak.Eto nakon ovoga, pokusacu i sa serijom Novine, iz iste drzave.
  • beogradski
    eXtreme member
    17.09.2020. 16:23
    Odlicna serija. Tacno mnogo znaci HBO produkcija i serija odmah odudara od ostalih upravo znog pomenute produkcije. Voleo bih ubudece da bude jos projekata sa ovih prostora u HBO produkciji ili mozda Netflix
  • VLL72
    Active member
    24.01.2019. 13:34
    USPEH je ovo odgledati do kraja.
    Krenimo redom, šta je dobro po meni: Glumci, bar većina njih (posebno sporedni), dosta bolje glume nego recimo u Ubice mog oca serijalu, pogotovo sporedni likovi. Naravno, na klinku ne mislim a ni na Uliksa, koji je presmešan u pokušaju da zbori lokalnim jezikom. Za njega inače mislim da je glumčina, ne kao tata mu (velikan ex YU) ali poprilično dobar glumac je u pitanju.
    Ideja je super, baš mi se dopalo spojiti nespojive likove i pričati priču.
    Loše strane: Onaj lik iz Sonje i bika, glumi jako malo, a ubedljivo je najbolji glumac u serijalu, kao i hajdukovac koji je potpuno izbačen pred kraj bez ikakvog smisla...on se trebao svetiti po svaku cenu kad je već toliko moćan. Nerealno potpuno završeno sve.
    Inače kada se logički pristupi dokazima sa mesta zločina (batalite pacova baš kao što veli načelnik), lako je doći do zaključka, šta je moglo da se dogodi. Pokojnik je imao istoriju nasilja nad devojkom/ma. Tako da je lako moglo da se pretpostavi da je tukao devojku (pogotovo što je bila modra), te da su se prolaznici pobili sa njim u pokušaju da odbrane devojku i da je sevnuo nož iz nekog razloga na kraju i da svi umešani ćute u strahu od oca pokojnika jer se plaše za svoj život.
    E sad, to bi uništilo svaki smisao ove serije kada bi to bilo tako jednostavno glavnom detektivu.
    Ne bih dalje da kvarim doživljaj onima koji su raspoloženi da ovo odgledaju iako ima još dosta toga lošeg.
;

{{message}}

{{item.title}}