Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

Hotel Artemis - Stripovsko šarenilo

Režija: Drew Pearce

Nije prvi puta da je snimljen film, koji je smješten u nedaleku budućnost, a stripovski je živopisan. Sjetimo se samo Mad Max serijala. Niti Pobješnjeli Max, a niti Hotel Artemis nisu imali strip podlogu. A, kao da jesu.

Hotel Artemis je napravljen za post MTV generaciju, od ritma, neprekidne akcije, muzike, ne stigneš se ni snaći već je film stigao do kraja. Ono što Hotel Artemis između ostaloga čini stripovskim filmom je kadriranje. Pošto autore stripova ne vežu nikakvi uzusi, niti novčani resursi, oni eksperimentiraju sa Sf-om, neobičnim interijerima i naravno promjenom plana/kadra. U ovome filmu ima na desetke krupnih kadrova, što interijera, što npr. ljudskoga oka. Nagla izmjena kadra, kada se sa krupnoga „rastegne“ slijedeći kadar, doprinosi vizuelnome bogatstvu i osjećaju da je film dobro napravljen. Da nije jedne sitnice... zbrkanoga scenarija.

The Nurse, (Jodie Foster u neuobičajenom izdanju), agorafobična je bivša liječnica, koja radi u bolnici/hotelu za ranjene ili ozlijeđene kriminalce. Godina je 2028. i na ulicama Megapolisa bjesni pobuna građana, koji zahtijevaju pitku vodu. Dva brata, od kojih je jedan opako nastradao u pljački banke, potraže pomoć i utočište u hotelu. Kodnim imenima Waikiki i Honolulu, pridruže se „gostima“ Nice i Acapulcu. Hotel financira mafijaški mogul „Wolf King“ ( još jedan iz starije garde - Jeff Goldblum), koji i sam zatraži pomoć kada bude ranjen u prosvjedima i sukobu s policijom. Upravo njegov dolazak uzrokuje lavinu nasilja u Hotelu Artemis...

Film je prepun nasilnih-stiliziranih akcijskih scena. Stripovske tučnjave nalik na balet, kada jednim potezom „padaju“ redom niskorangirani negativci, mnoge bude podsjetilo na atmosferu John Wick. Krvavi sukobi zauzimaju veći dio filma, tako da je profilacija likova zastala i ostala na The Nurse, daleko najzanimljivijem liku u ovome stripovskom šarenilu. Neki likovi zapravo i služe samo da nam ispričaju komadiće prošlosti The Nurse, kao npr. ranjena policajka Morgan. Ona u film doslovce upada i ispada po zadatku, da razjasni neke detalje iz prošlosti The Nurse.

Daleko je to od toga, kako to radi npr. Tarantino (Kill Bill: Vol. 1Kill Bill: Vol. 2), jer režiser Drew Pearce nije ni približno toga formata. On zanatski odrađuje posao, a pritom može računati na stvarno izuzetnu glumačku ekipu. Dream team: Jodie Foster, pa Sterling K. Brown (Black Panther), već spomenuti Jeff Goldblum, u ovome filmu vrlo dobri Dave Bautista, zanimljiva Sofia Boutella (The Mummy), te more negativaca koji služe da bi začinili film svojim tijelima. Od sporednih uloga ja bih izdvojio Charlie Daya (It's Always Sunny in Philadelphia), koji svojim kriještavim glasom iziritira sve likove u filmu, pa samo čekaš tko će ga prvi ubiti.

Kada se sve zbroji i oduzme, ne vidim razloga zašto se ovaj akcijski filmić ne bi mogao pogledati. Bar površno, jer je i sam površan, pa ga treba takvim i uzeti. Dakle, svi ljubitelji fast fooda, MTV-a i stripova, naprijed. Ljubitelji „težih“ filmskih djela ne žurite. Ostavite film za dane kada vam trebaju kokice i odmor za mozak.

Trivia: Hotel/bolnica kao da je preuzeta iz John Wick. Tako većina zluradih komentara ide u pravcu, da je ovo trebala biti bolnica, no zbog uspjeha John Wick išlo se na sigurniju poveznicu sa tim filmom, a to je naravno Hotel...

  • Komentari (18)

Za komentarisanje morate biti prijavljeni!

  • nanny6665
    member
    16.10.2018. 21:04
    I nije baš neki film....srednja žalost
  • dzabaludin
    Junior translator
    14.10.2018. 21:17
    Žešće njesra. Jedan od rijetkih koje nisam mogao nikako svariti, niti odgledati do kraja, koliko god se trudio. Posebno neuvjerljiva i loša Jodie. Baš onako, ne fuj, nego BLJAK.
  • 12.10.2018. 15:27
    vrhunsko smetjeeeeee.... ( pun mi je kufer ovih starih starova koji danas za sitnu lo ipo bilookoju cijenu igraju u biokjem smećććuuu koje im se ponudiii ((kakkvo djelo takvo pisanje))
;

{{message}}

{{item.title}}