Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}
Novi Roman Polanski

najave

29.09.2018.

Novi Roman Polanski

Poznati reditelj krajem godine počinje snimanje filma svog novog filma "J’accuse" ("Optužujem"), u čijem je središtu poznata afera Dreyfus, o kojoj je još pisao i čuveni književnik Émile Zola.

Glavnu ulogu u ovom filmu, potpukovnika francuske vojske, preko koga se prelama cela afera, a koji je i odigrao ključnu ulogu u rešenju celog slučaja i dokazivanju nevinosti optuženog, tumačiće Jean Dujardin

Polanski će pisati i scenario, zajedno sa Robertom Harisom, s kojim je već sarađivao na filmu The Ghost Writer, a kao predložak će poslužiti Harisov istorijski roman  "D" o ovoj čuvenoj aferi.

Snimanje filma poćinje na jesen u Parizu. Louis Garrel će glumiti kapetana Alfreda Dreyfusa, vojnika lažno optuženog da je špijunirao za Nemce, a koga je vojni sud, uprkos dokazima o nevinosti, osudio na doživotni zatvor 1894. godine.

Francuski pisac Émile Zola objavio je pod naslovom "J'accuse" u listu "L'aurore" otvoreno pismo predsedniku Republike u kojem je ukazao na mahinacije najviših vojnih krugova i zatražio oslobađanje kapetana Alfreda Dreyfusa. Pod pritiskom javnosti, konačno je, godine 1906. nesrećni kapetan oslobođen optužbi i rehabilitovan, vraćen u vojsku i unapređen u čin majora.

Da li će se i koliko ova filmska verzija, koju će potpisati slavni Polanski, razlikovati od već viđenih na ovu temu - tek ostaje da se vidi... Tek, da podsetimo, godine 1991. još jedan kultni reditelj - Ken Russell snimio je film Prisoner of Honor , u kome glavnu ulogu tumači Richard Dreyfuss (zgodna igra prezimenima, zar ne?). Dok ne stigne Polanski, pronađite ovaj film...

 

 

  • Komentari (1)

Za komentarisanje morate biti prijavljeni!

  • Stole Haringa
    eXtreme member
    30.09.2018. 07:40


      Postoji još jedan koji sam gledao kao klinac u Đačkom bioskopu. Iskoristite gore okačeni link, možda se iznenadite kad vidite kako su se nekad snimali dobri filmovi. Na njih ne utiče vreme.

      Polanski i Žan Dižarden je dvojac koji obećava. Očekujem dobru saradnju i još bolji film.

     
    Stole Haringa2018-09-30 07:47:57
;

{{message}}

{{item.title}}