Anon - Zanimljiv eksperimentić

Od filma koji kao reditelj potpisuje Andrew Niccol dalo bi se očekivati i da bude nešto "bombardujuće". Ovaj, pa, nazovimo je neo-noire-SF distopija, snimljena pod patronatom Netflix, ipak je nešto skromnija "vizija", na granici vrlo dobrog žanrovskog izdanka.

Andrew je nagrađivani autor, koji je u svet "rediteljstva" stupio 1997. godine, sad već kultnim žanrovskim izdankom Gattaca. Ovo mu je sedmi film, a u svojoj biografiji potpisao je još dva veoma zanimljiva žanrovska ostvarenja, In Time (moj favorit) i S1m0ne, dok istom žanru pripada i The Host, ali to je već ne baš uspešan pokušaj "blokbasterizacije". Od ostalih filmova tu su Good KillLord of War.

Anon je, zapravo, devojka-haker, koja za život zarađuje tako što ilegalno briše "sećanja" onih koji to požele i plate. Budućnost je, distopija, sve je potpuno kompjuterizovano, pa i ljudski vid i sećanja. Pošto nema više privatnosti, izgledalo bi da nema potrebe ni za prevarama i kriminalom. Ali, u podzemlju je moguće iznajmiti ukuse "hakera" koji mogu da učine da "nestane" određeno sećanje. Naravno, ti "hakeri" su na udaru policije. Kada se dese ubistva nekih od njihovih klijenata, a sećanja na njih budu izbrisana, detektiv Sal Frieland (Clive Owen) dobiće zadatak da otkrije ubicu. Trag ga vodi do hakerke Anon (Amanda Seyfried) i on joj se predstavlja kao klijent...

Zašto ovaj film nije otišao u "drugu stranu", teško je reći. Priča je provokativna, atmosfera je na tragu najboljih angažovanih žanrovskih ostvarenje distopijskih velikana (ko je spomenuo Blade Runner?), ali... Kao da je na kraju neko povukao "ručnu" i umesto da dobijemo šlag na torti, možemo da se zasladimo kolačićem... (sudbine)... Suviše jednostavno, da bi se nadugačko i naširoko prepričavalo, a moglo je i tako da bude...

SF neo-noire... meni je, ipak, nekako žao što neće biti blokbaster. Netflix trademark, valjda...

 • Komentari (4)

Za komentarisanje morate biti prijavljeni!

 • goxxy
  member
  15.05.2018. 15:00
  Sasvim korektan film, prijatno iznenadjenje.
 • ister
  member
  09.05.2018. 19:22
  Dobra ideja film je dobar i treba ga pogledati. U jednom momentu sam očekivao preokret na bolje ali se nije desilo ništa značajno.
 • matrix_4_life
  Banned user
  09.05.2018. 18:04
  Dobar film, s obzirom kako je NETFLIX ušao u hiper produkciju, ne treba ni ocekivati od njih više nešto u što je uloženo previše novca. Naravno, da je produkcijski sve moglo i bolje, ali što bi rekao naš narod KOLIKO PARA TOLIKO I MUZIKE, u svakom slučaju vrijedi pogledati.