FaudaPogledaj trailer!

TV serija

drama, akcija, triler (2015)

Fauda

Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}
Ocena korisnika
Odlično!
8,2100%
Fauda

Naslov:

Fauda

Godina:

2015

Žanr:

drama, akcija, triler

Trajanje:

60 min

Autor:

Avi Issacharoff
, Lior Raz


Glavne uloge:


Tsahi Halevi
  >  Naor
Lior Raz
  >  Doron Kavillio
Boaz Konforty
  >  Avichay
Doron Ben-David
  >  Hertzel 'Steve' Pinto
Rona-Lee Shimon
  >  Nurit
Neta Garty
  >  Gali Kavillio
Itzik Cohen
  >  Gabi 'Captain Eyov'
Shadi Mar'i
  >  Walid El Abed
Laëtitia Eïdo
  >  Dr. Shirin El Abed
Yaakov Zada-Daniel
  >  Eli
Yaakov Zada-Daniel
  >  Eli
Idan Amedi
  >  Sagi
Idan Amedi
  >  Sagi
Ala Dakka
  >  Bashar Hamdan
Boaz Konforty
  >  Avichay

Opis:


Na prvi pogled, Fauda je obična akciona serija. Glavni likovi su borci elitne jedinice specijalnih snaga koja u tajnosti radi na Zapadnoj obali, a predstavljaju se kao Palestinci. Svi govore tečno arapski, osim svog maternjeg hebrejskog, a devojka-oficir, crnokosa lepotica, uvek u grad odlazi s velom i u dugom mantilu koji joj pokriva celo telo.
Fauda je veoma autentična. Palestinska naselja, pazari, dućani - sve kakvo zaista jeste. Fauda je veoma krvava. Niko nije pošteđen. Svedoke muče i tuku, niko ne zove advokate i ne čita prava.
Ali Fauda je jedinstvena i mnogo drugačija od ostalih serija. Jedinstvena, ne zato što su tvorci Lior Raz i Avi Isaharov scenario napravili na osnovu stvarnog života. Raz je u mladosti služio u takvoj jedinici, a zatim je dugi niz godina radio u Americi kao telohranitelj, uzmeđu ostalog i porodice Švarceneger. Razovu devojku je 1990. u Jerusalimu nožem izbo terorista, koji je kasnije pušten u razmeni zarobljenika i neki motivi iz stvarnog života delimično su ušli u scenario. Lior Raz igra glavnu ulogu, oficira Dorona Kavilija.
Drugi scenaristista bio je vodeći novinar koji je pisao o arapsko-izraelskom sukobu. Njegove istrage su u velikoj meri poslužile kao osnova scenarija.
Ali nije po tome Fauda jedinstvena. Za razliku od svega što je snimljeno na tu temu, ova serija prikazuje obe strane sukoba - ne samo „dobre“ Izraelce i „loše" Palestince, već pre svega ljude. Žive ljude, ne veštačke likove. Ljude i istovremeno neljude. Sa obe strane.
Palestinci nisu prikazani kao čudovišta. Istina, u početku izgleda da se izraelska jedinica bori protiv terorizma s fanaticima, zverima kojima ništa nije sveto - a onda vidite da oni takođe imaju decu i osećanja. Takođe imaju svoj kodeks časti.
Surove su obe strane. Metodično je i detaljno prikazano ponižavanje koje Palestinci trpe od Izraelaca, kao i šta se događa s Izraelcima u rukama Palestinaca. Serija je puna nasilja i ubistava, ali ipak postoji tračak optimizma da se rat, koji traje decenijama, može jednog dana prekinuti kad na scenu stupe nove generacije, jer faudu, kao i svaki drugi sukob, može da zaustavi samo saradnja i pružanje podrške običnim ljudima, u ovom slučaju Palestincima, od strane Izraela.

Obradio/la:

LjubicaSP
  • Pogledajte slične sadržaje
  • Komentari (16)
  • When Heroes Fly

    When Heroes Fly (2018)

    drama, akcija

    U fokusu triler serije snimljene prema bestseleru nalaze se četiri prijatelja, ratna veterana specijalnih vojnih snaga, koji se nakon 11 godina ponovo ujedine u poslednjoj, ali veoma ličnoj...
  • Hit and Run

    Hit and Run (2021)

    drama, kriminalistički, akcija

    Čovjek u potrazi za istinom o smrti svoje žene uplete se u opasnu mrežu tajni i intrige koja se proteže od New Yorka do Tel Aviva.
  • Shtisel

    Shtisel (2013)

    drama

    Cjelokupna se radnja odvija u obitelji Shtisel, ortodoksnih Haredi Židova koji žive u Jeruzalemu. Glavni su likovi otac rabin Shulem (Doval’e Glickman), njegov najmlađi sin Akiva (Michael Aloni)...
  • Nobel

    Nobel (2016)

    triler

    Serija "Nobel" govori o učešću norveških vojnika u ratu u Afganistanu. Veteran i porodični čovek postaje pijun u internacionalnoj političkoj igri. Kako ulog raste, prinuđen je da sazna koliko daleko...

Za komentarisanje morate biti prijavljeni!

  • aleksayu
    eXtreme member
    31.05.2022. 14:08
    Odgledao prve dve sezone. Serija je imala u startu potencijal koji je upropascen u krajnje nepotrebnoj i dosadnoj drugoj sezoni. Ima puno nedostataka u scenariju, dosta povrsnosti u psiholoski nerazradjenim likovima. Svetla tacka je gluma iznad svakog proseka a gluma nekih aktera kao na primer doktorke Shiri je na svetskom nivou. Sve u svemu serija nema prave vrednosti i moze i da se preskoci. Trecu sezonu mi ne pada na pamet da gledam, jer sve prerasta u nepotrebnu franzisu i dodvoravanje povrsnom Netflix americkom prosecnom gledalistu. Ocena svega vidjenog je 5.5 do maksimum 6 Na Imdb je ocena 8.2 podpuno po meni nerealna.
  • aleksayu
    eXtreme member
    13.05.2022. 15:39
    Izvanredan sveobuhvatan prikaz Ljubice.Davno znam za seriju ali cu je obavezno pogledati sada preko leta.
  • DEPORTIVO
    Active member
    30.05.2020. 07:13
    Ja se bas ovih dana spremam da pogledam sve sto je do sada izaslo ... drago mi je sto svi hvale seriju pa sa velikim optimizmom ulazim u njen svet. Uvek su mi bile privlacne price ovog regiona.  

{{message}}

{{item.title}}