The Dark Tower - Totalni promašaj

recenzije filmova i serija

10.08.2017.

The Dark Tower - Totalni promašaj

IgaBiva

Ako ste fan lika i dela pisca po imenu Stephen King - zaobiđite u širokom luku...

... Jer ono što će te videti u ovom filmu nema blage veze s onim što ste pročitali u piščevim romanima!

Film The Dark Tower, jednostavno, svetlosnim godinama je daleko od svetova i događaja u njima, koje je opisao čuveni horor/sf pisac u svojoj književnoj epopeji, sastavljenoj od čak osam knjiga, napisanih u razdoblju 1982-2012, na više od 4.000 strana.

Priča o nastojanju da se snimi film traje već skoro desetak godina. U razmatranju je bila čak i serija, a gledajući The Dark Tower upravo mi se zbog toga i plače - zašto, zaboga film? Jer, knjige prosto vrcaju od mnoštva likova, događaja, razmišljanja, aluzija, alegorija, reminiscencija na ova i neka druga bolja vremena... da je ideja o "strpavanju" svega toga u 95 minuta trajanja filma više nego uzaludna. 

Dobro, reći ćete, "ovo je tek prvi film, biće ih valjda još"... Ali, nije ni to! Ajde, da je The Dark Tower pravljena po prvom romanu The Dark Tower: The Gunslinger, pa da će se kasnije još razvijati u novim filmovima buduće franšize, ali, jednostavno, ovaj film je sklepan od najrazličitijih motiva, uzetih iz svih knjiga i ko zna odakle još, tako da ni glavni junak čak nije ni onaj koji je u knjigama!

Dakle, glavni lik u filmu nije nikakav "Revolveraš", već jedan tinejdžerčić - Jake, lik koji se i pojavljuje u prvoj Stephenovoj knjizi, ali tek kao i mnogi drugi. Zašto Jake? Hollywood bi ga znao valjda? Moje mišljenje je da je tako izbegnuta "mračna strana" knjige, napravljen proizvod za jednokratnu upotrebu tinejdžerske publike (koja je u 95 odsto slučajeva i glavna ciljna grupa novovremenog blokbasterisanja). E, sad, što sve to nema blage veze s tamo nekim književnim delima, to je sasvim druga priča. Kao kada bi, recimo, Anna Karenina imala svojstva kao Lara Croft, i, umesto da se ubije bacanjem pod voz, to isto prevozno sredstvo iskoristila za put na Mesec gde bi se pridružila Avengers-ima.

Ako, ipak, zanemarimo taj utisak besmislenosti "prekrajanja" dela koje je stvorio Stephen King, dobićemo koliko-toliko pitku limunadu za letnje "zevanje". Film nije dosadan, može i da se gleda, ali je, baš... besmislen... ako, razumete šta hoću da kažem...

Manite se ovoga, i čitajte knjige...

 • Komentari (33)

Za komentarisanje morate biti prijavljeni!

 • Hogar Strašni
  Translator
  20.08.2017. 17:33
  E sad, da li su iste veze koje su u knjigama ili ne, znaće oni koji su upoznati sa obe verzije. Meni su u svakom slučaju zanimljive.Sudbina svih dela iz ovog i sličnih žanrova kojih se Ameri dotaknu je holivudizacija, negde u manjoj negde u većoj meri. Jedini medijum koji iole može da ih iznese je serija, mada i to ima neki svoj set problema.A glumci su zapravo sasvim solidno odradili svoj posao, ne znam koliko odudaraju od književnih likova koje tumače, ali sami glumci se u okviru filma mogu nazvati i svetlom tačkom.
 • ar8c
  member
  20.08.2017. 15:01
  King je to delo zamislio kao neku svoju specifičnu životnu zaostavštinu za koju je pretpostavljao da nikada neće ni stići da je do kraja ispriča. Kroz knjige provejavaju razni likovi i detalji iz njegovih drugih prepoznatljivih romana tako da u tom smislu kreatori filma nisu učinili nešto na svoju ruku. Čak šta više King je ubacio i samog sebe u Mračnu kulu, odnosno događaje vezane za njegovu saobraćajku u jednom delu završnice (izvinjavam se budućim čitaocima zbog spoliera), što je bilo iznenađenje svoje vrste.Kao što već rekoh iz perspektive čoveka koji film nije pogledao, ono što u startu može da mu se zameri jeste upakivanje tako obimne radnje u jedan film prosečnog trajanja i neizbežna "hollywoodizacija" zarad profita što se može zaključiti nakon gledanja trailera i eksperimenta sa odabirom glumaca. Sasvim je moguće da je film sam po sebi solidan i gledljiv, ali tu su u prednosti oni koji se do sada nisu "zamarali" čitanjem i shodno tome raznim očekivanjima od ekranizacije [učitaj ceo komentar]
 • Hogar Strašni
  Translator
  20.08.2017. 14:01
  I niko ga tu ne proglašava filmom godine. Samo ga hvale da je u svom žanru odličan. Nisam još pogledao Wonder Woman, pa ne znam koliko su u pravu, ali ga u svakom slučaju niko ne smatra najboljim filmom 2017.Što se Mračne kule tiče, meni koji nisam čitao knjige je ovo prosečan akciono-fantastični američki filmić. Malo nekako zbrzan i nedovoljno razrađen. Koliko vidim, poprilično odudara od knjige, ali opet, ja sam ga gledao kao samostalno filmsko delo. Šta znam, otprilike je ona šestica sa IMDb realnija ocena od onih koje su im dali Rotten Toamatoes ili Metacritic. Ima mnogo gorih filmova od ovog sa boljim ocenama. Valjda je to izliv nezadovoljstva adaptacijom ili šta već. Dakle, film ništa posebno, prosek, ali ne baš toliko loš koliko ga blate.P.S.Ne znam da li je to iz knjiga ili njihova odluka, ali su mi se svidele veze sa drugim Kingovim delima.